Анастасія Кисіль

5 кращих фестивалів року на Тернопільщині (фото)

Фестивалі Тернопільщини об’єднують тисячі гостей з різних куточків України і закордону

Тернопільщина з кожним роком все більше приваблює до себе туристів. Особливо багато гостей з’їжджаються у нашу  область на фестивалі. За останній рік на Тернопільщині організували 5 масштабних фестивалів, враження про які багатьох гріють ще довгий час. «Терен» зібрав підбірку фестів нашої області, які не залишать вас байдужими!

Файне місто 

Фестиваль «Файне місто»

«Файне місто» (28 липня - 1 серпня 2021 року) - це український музичний фестиваль просто неба, що проходить щорічно в Тернополі. Він є одним з наймасштабніших фестивалів в Україні. На фестивалі знайдеться місце для поціновувачів будь-якої музики: від року до поп-денсу. Наприклад, учасниками у 2021 році були: Burned Time Machine, Me And That Man, The HARDKISS, 5'nizza, Go-A, Друга ріка, ТНМК, Louna, Жадан і Собаки, Karna, Wildways, O.Torvald, MOTANKA, Stoned Jesus, Kalush, Nizkiz, Сметана band, Detach, Epolets, One Light inside, Omana, Red Side, Orionix та інші.

Основною  ціллю дійства вважається популяризація серед молоді активного відпочинку та розвиток фестивального руху в Україні. У 2021 році фест тривав 5 днів. 

Дзвони Лемківщини 

Фестиваль «Дзвони Лемківщини»

«Дзвони Лемківщини» (7-8 серпня 2021 року) - це міжнародний фестиваль лемківської культури у Монастириськах на Тернопільщині. Учасниками фестивалю були лемки з багатьох областей України, Польщі, Словаччини, Сербії, США, Канади, Молдови. Фестивальна програма складається з урахуванням традицій і збережених зразків лемківських пісень, танців, поезії, переказів та легенд. Фестиваль є підтвердженням того, що традиції не вмирають. Також він вважається одним із найвідоміших заходів, що відбуваються у області.

Фестиваль, зазвичай, організовували у перші вихідні серпня упродовж багатьох років. Проте його не проводили у 2014-му році, коли російський агресор окупував Крим і розв’язав війну на Донбасі. А у 2020 році через карантин фестиваль організували  онлайн.

Минулого року на відвідувачів чекала яскрава концертна та нічна програми. Упродовж двох днів фестивалю для гостей виступали аматори і професійні майстри сцени, лемківські народні колективи та виконавці. Були виставки на лемківську тематику, ігри, дегустація страв, приготованих за давніми рецептами господинь з Лемківщини.

Фест Господар

Фестиваль «Фест Господар»

«Фест Господар» (22 серпня 2021 року) - це  фестиваль врожаю та мистецтв. У 2021 році він запросив гостей в село Денисів Купчинецької територіальної громади. Гостями фестивалю стали близько 30 тисяч людей.

Денисів обрали не випадково, адже це село має славне історичне минуле. Понад 100 років тому патріотичну пісню «Ще не вмерла Україна», яка згодом стала національним гімном, вперше взяв до свого репертуару денисівський стоголосий чоловічий хор під керівництвом місцевого пароха, відомого на всю Галичину культурно-громадського діяча, патріота отця Йосипа Вітошинського. Відтак, під час фестивалю великий зведений хор із наших краян виконав Гімн України.

Для гостей виступали місцевий духовий оркестр, Юрій Футуйма, Василь Хлистун, Ольга Монастирська, Надія Гураль, гурт «Wincent», Гриць Драпак, Володимир Вермінський, Орест Лютий з колективом, Dzidzio.

На святкових локаціях також проводили  майстер-класи відомих майстрів народних ремесел Тернопільщини. Для найменших гостей фестивалю працювала окрема розважальна територія з атракціонами.

У Денисові встановили національний рекорд України - побудували найдовшу інсталяцію державного прапора з тюків сіна. Для цього організатори використали 340 тюків соломи та 150 кілограм фарби кожного кольору.

Фестиваль відбувся вперше, але організатори запевнили, що він стане щорічним, причому локацію проведення щоразу змінюватимуть.

Борщівська вишиванка 

Фестиваль «Борщівська вишиванка»

«Борщівська вишиванка» (12 вересня) - це фестиваль, який покликаний продемонструвати багатство борщівської вишивки та її оригінальність.

Місто Борщів Тернопільської області у вересні наповнюється яскравими фарбами. Вперше фестиваль пройшов 9 вересня 2007 року – тоді він називався «В Борщівському краї цвітуть вишиванки»

Одночасно з фестивалем вишиванки зазвичай проходить і гастрономічний фестиваль «Борщ-їв». Кожен населений пункт колишнього Борщівського району представляє свій борщ, який за самобутніми рецептами готують місцеві господині. Всього представляють близько 50 видів борщу. Крім того, традиційно готують борщ у великому казані на вогнищі, скуштувати який зможуть усі охочі.

Зимова казка у Настасові

Зимова казка у Настасові

Організатори «Фест Господаря» компанія «Агропродсервіс» та команда Івана Чайківського потішили шанувальників фестивалів ще одним грандіозним дійством, цього разу зимовим - «Зимова казка у Настасові». Залучивши до співорганізаторів Великоберезовицьку громаду, до якої входить Настасів, вони створили справжнє зимове містечко, яке прикрасили дев’ятьма кілометрами гірлянд. 

Офіс Святого Миколая у Настасові

Там відкрили офіс Святого Миколая, у який приїжджали гості з різних областей України, щоб зустрітись з Чудотворцем. 

Коляда єднає Україну 

Фестиваль «Коляда єднає Україну»

22 січня цього року у Настасові співами і танцями об’єднались тисячі людей на фестивалі «Коляда єднає Україну». Це було особливо символічно у День соборності. 

Хедлайнером свята був гурт Go-A, який представляв Україну на пісенному конкурсі «Євробачення», а їхня пісня «Шум» потрапила в трійку найпопулярніших за всю історію конкурсу. Також для гостей виступали легендарний гурт «Ватра», заслужений артист України Володимир Вермінський, народний артист України Гриць Драпак та багато інших.

Фестиваль став своєрідним завершенням роботи «Зимової казки у Настасові». Протягом новорічно-різдвяних свят Настасів став улюбленим місцем для фотосесій та зустрічей. Ілюмінація там працюватиме до 15 лютого. На закриття «Зимової казки» влаштують концерт, на якому виступатимуть аматорські колективи, Настасівські музики та гурт «Глорія».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео