Тамара Коблик

8 вересня в історії Тернопільщини

8

Цього дня народилися:

Бартошинський Збігнєв (1929, смт Скала-Подільська Борщівського району - 3 серпня 2004, Львів) – вчений-геолог. Автор наукових публікацій.

Бартошинський
Бартошинський

Волощук Микола (1921, с. Криве, нині Козівського району – 04. 07. 1978, м. Львів) – художник, поет. Відомо понад 160 малярських творів.

волощук0
волощук0

Гнатківський Володимир (1923, с. Васильківці, нині Гусятинського району) – інженер-конструктор аерокосмічної техніки, громадський діяч.

гнатківський
гнатківський

Головач Микола (1962, с. Дружба Бучацького району) – господарник.

головач
головач

Курчовий Данило (1942, м. Тернопіль) – лікар. Автор наукових праць.

Мазур Степан (1926, с. Кам’янки, нині Підволочиського району – 16. 04. 2003, там само) – комбайнер. Депутат ВР УРСР (1963–67).

Мала Ніна (1947, с. Бриків Шумського району) – педагог, викладач-методист. Заслужений працівник освіти України (2003).

мала
мала

Смалига Мирослав (1926, с. Глещава, нині Теребовлянського району) – педагог, краєзнавець, громадський діяч. Голова редколегії книги «Історія міст і сіл Теребовлянщини» (1997), де опублікував і власні праці.

смалига
смалига

Якубець Мар’ян (Jakubiec Marian; 1910, с. Гиновичі, нині Бережанського району – квітень 1998, м. Вроцлав, Польща) – польський вчений у галузі славістики та літературознавства, редактор.

якубець
якубець

Янков Анатолій (1945, с. Мартишківці, нині Лановецького району) – вчений у галузі іноземної філології. Автор наукових праць, підручників і посібників із латинської і англійської мови для студентів-медиків.

Юзвяк Віктор (08. 09. 1955, м. Скалат Підволочиського району – 10. 10. 1997, м. Тернопіль) – спортсмен. Майстер спорту СРСР (1980).

юзвяк
юзвяк

Цей день в історії Тернопілля:

1582 року – перша згадка про с. Москалівка Лановецького району в документі “Історико-статистичні описи Волинської єпархії” як про маєток князя воєводи Троцького.

1698 року – відбулася Підгаєцька битва. Останній бій між польським військом і татарськими загонами за весь період нападів ординців на українські та польські землі 1450-1699. Татари не змогли взяти укріплений табір і замок. Наступного дня вони прорвалися до обозу й почали його грабувати; в цей час польське військо перегрупувалось і контратакувало, в результаті чого татари відступили. Польські загони почали переслідування, однак ординці зуміли перейти через р. Дністер і повернулись у Крим.

1909 рокуу Підволочиську освячено костел св. Софії. Перший камінь під його будівництво заклали 22 липня 1880 р. на землі ґрафа Вацлава Баворовського (1965 р. споруду підірвали атеїсти).

7–8 вересня 1915 рокуІІ-й курінь УСС, забезпечуючи відступ німецьких і австрійських полків, успішно утримував відрізок 7-кілометрового фронту між Панталихою і Настасовом.

1920 рокув Почаїв вдруге і надовго вступили польські війська.

1922 рокужителі Золотої Слободи Козівського району бойкотували вибори до Галицького сейму та Варшавського сенату.

1936 року – Зборівське староство рекомендувало гурткові «Рідної школи» ім. І. Мазепи у містечку Поморяни (нині Львівської області) вживати замість «Зборів» – «Зборув».

Напередодні вступу Червоної армії в Західну Україну і Західну Білорусію, 8 вересня 1939 р., нарком внутрішніх справ СРСР Л. Берія видав наказ про «проведення навчальних зборів», а по суті, про підготовку до воєнних дій проти Польщі. Відповідно до цього наказу нарком внутрішніх справ УРСР О. Сєров1 повинен був створити 5 оперативно-чекістських груп, кожна з 50–70 осіб.

1941 року – комендант міста видав розпорядження про переселення єврейського населення в гетто, яке охоплювало вулиці Львівську, Шептицького, Срібну, частково Руську та Ринок.

1948 року – в с. Товсте Гусятинського району комуніст Пастушенко побив 70-річного Василя Перешлюгу за нездачу континґенту та відмову вступати у колгосп.

2006 року – Тернопільська обласна рада у Зборівському районі відновила село Плесківці, раніше об'єднане з селом Чернихів, взяла його на облік і підпорядкувала Чернихівській сільській раді.

2012 року – на території Збаразького замку-палацу XVII століття (м. Збараж, Тернопільська обл.) відкрили кінно-художній театр імені Дмитра Вишневецького (Байди).

8 вересня вважається Міжнародним днем солідарності журналістів. Він був заснований конгресом міжнародної організації журналістів, який відбувся в Бухаресті в 1958 році. Члени четвертого конгресу вирішили, що саме 8 вересня журналісти повинні демонструвати свою солідарність і єдність всьому світу. При цьому учасники зборів акцентували увагу на необхідності спільного захисту прав журналістів в різних конфліктних ситуаціях.

Вибір дати для святкування – невипадковий. Саме в цей день у 1943 році в Берліні був страчений фашистами заарештований гестапо у квітні 1942 року чехословацький журналіст, літературний і театральний критик, публіцист, активіст чехословацької компартії Юліус Фучик. Навіть у нацистських катівнях Юліус не залишив професію і встиг написати книгу «Репортаж з петлею на шиї» (чес. Reportáž psaná na oprátce), за яку був посмертно в 1950 році удостоєний Міжнародної премії Миру.

Уже традиційно в день солідарності журналістів по всій планеті проходять збори та конференції, на які приїжджають журналісти з різних країн світу. На цих професійних з'їздах представники четвертої влади діляться своїм журналістським досвідом і відзначають найдостойніших у своєму середовищі. Так, Пулітцерівська премія – одна з найпрестижніших нагород США в галузі літератури, журналістики, музики і театру – майже завжди вручається 8 вересня.

жур
жур

Сьогодні відзначають ще й Міжнародний день грамотності.

Міжнародний день грамотності — це символ досягнень усього людства. Адже грамотність — це один із критеріїв, який відрізняє прогресивне суспільство від примітивного. На сьогоднішній день, за даними ООН, у світі налічується близько 4 мільярдів грамотних людей. Хоча представникам різних поколінь ще є до чого прагнути.

Дослідження показують, що на сьогоднішній день у світі близько 860 мільйонів дорослих людей неграмотні. Також відомо, що 100 мільйонів дітей у всьому світі не навчаються в школі. Але найсумніше, що навіть ті представники цивілізованих країн, які відносяться до числа грамотних, не відповідають цьому званню. Це свято звертає увагу і на цю проблему. Крім того, світова громадськість намагається підняти престиж грамотності.

Сьогодні під егідою ООН реалізується програма, спрямована на поширення грамотності.

den_gramotnosti
den_gramotnosti

Різдво Пресвятої Богородиці, або Мала Пречиста — релігійне свято християнської церкви на честь Богородиці Діви Марії, матері Ісуса Христа, що є одним з дванадцяти нерухомих свят. Святкується щороку католиками — 8 вересня. Християни східного обряду відзначають його 21 вересня.

У Новому Заповіті міститься вкрай мало відомостей про життя Богородиці, а подія, що відзначається в цей день, зафіксована тільки в церковному переказі.

У переказі повідомляється про те, що батьками Діви Марії були благочестиві Йоаким, походив з роду царя Давида, і Анна — з роду первосвящеників. Діва Марія була народжена за особливою обітницею Бога, даною Йоякиму і Анні, коли вони вже були у похилому віці. Ім'я Богородиці було зазначено ангелом, який і сповістив батькам про її народження.

Святкуючи Різдво Богородиці, християни підкреслюють, наскільки важлива роль відведена Діві Марії в здійсненні божественного плану порятунку людства.

різдво
різдво

Іменини сьогодні святкують Віктор, Юрій, Михайло, Наталія.

Вибір читачів за тиждень

Відео