Орест Сарматський

Агро-новини 12 вересня

вер12

Новини аграрного сектору

Світовий ринок насіння ГМ-культур буде рости

Обсяг світового ринку насіння генно-модифікованих культур у найближчі роки буде рости, зазначається у доповіді Allied Market Research. Сукупний Середньорічний темп зростання (CAGR) у період з 2016 по 2020 р.р. складе 9,83%, повідомляє «Експерт Агро».

Впливати на попит на ГМ-насіння буде зростання потреби у продуктах глибокої переробки рослинних олій, які використовуються у будівництві, косметиці, целюлозно-паперовій промисловості, виробництві продуктів харчування, біопластиків та інших галузях. В останні десять років спостерігається високий попит на біорозкладні речовини, що у свою чергу, призводить до збільшення попиту на ГМ-насіння олійних культур.

12091
12091

Збільшення попиту на органічні продукти харчування буде проблемою для ринку ГМ-насіння. Через зміну споживчих переваг ринок органічних продуктів харчування зростає зі значною швидкістю (25%-30%). Основними факторами, що сприяють збільшенню попиту на органічні продукти харчування, є зростання числа осіб, що піклуються про своє здоров'я, збільшення стурбованістю станом навколишнього середовища, а також державна підтримка, спрямована на підвищення обізнаності та використання органічних продуктів.

Висока ціна органічних продуктів буде стримувати попит на них.

Більше 68% покупців не готові платити вищу ціну за продукти без ГМО і лише 11% згодні заплатити більше. У більш ніж половини споживачів у США мають сумніви щодо ГМО, але немає впевненості у їх небезпеці для здоров'я. Очікується, що з безперервним зростанням цін на продукти, які не містять ГМО, споживачі будуть переключатися на генно-модифіковані продукти.

Правду про захмарні ціни на гречку розкриють лише у 2017 р.

Україна має можливість дізнатися причину феноменального росту цін на гречку тільки у 2017 р., коли факти 2016 р. уже будуть мало актуальні, заявив на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook депутат у Київській обласній раді Олексій Дорошенко.

«Нарешті як депутат Київської обласної ради отримав відповідь з Антимонопольного комітету з приводу гречки. Виявляється, у Комітеті працюють люди, які розбираються у ринковому ціноутворенні, оскільки більшу частину листа описували фактори, що впливають на ціну продуктів. І тільки одним абзацом, що ж зробив Антимонопольний комітет», — зазначив він.

12092
12092

За його словами, АМКУ направив 46 вимог про надання інформації найбільшим виробникам і переробникам крупи, торговельним мережам і постачальникам, а також у Фіскальну службу, Інспекцію сільського господарства і службу статистики. Поки отримано тільки 19 відповідей, тобто менше половини з очікуваних.

«У нас зараз збирається новий врожай гречки і ціна знижується по ряду причин, у тому числі, тому що Україна вперше почала завозити гречку з Європи. Якщо у 2017 р. буде дорожчати хліб, то ми дізнаємося, чому це сталося тільки у 2018 р. Таким чином, якщо на ринку утворюється якась картельна змова, то ми приречені бути статистами на бенкеті жадібності», — додав він.

В Україні просять встановити День садівника

Асоціація «УКРСАДПРОМ» ініціює встановлення нового професійного свята — Дня садівника України. Таке рішення було прийнято на позачергових зборах членів Асоціації, пише прес-служба «УКРСАДПРОМу».

«За нашими підрахунками сьогодні у галузі зайнято близько 1 млн осіб, що працюють не тільки задля достатку своїх родин і добробуту рідних сіл. Важка праця фахівців садівничої галузі є запорукою процвітання всієї України», – відзначив голова Асоціації «Укрсадпром» Дмитро Крошка.

За словами експерта, садівництво залишається найбільш трудомісткою сферою агропромислового комплексу. Адже більша частина роботи по створенню та догляду за плодовими насадженнями виконується вручну. У садівництві працюють як чоловіки, так і жінки. У деяких регіонах це — єдина галузь сільського господарства, де створюються нові робочі місця.

Растим-сад
Растим-сад

Галузь характеризується не тільки наявністю великої кількості трудових ресурсів, але й потужним науковим потенціалом: у країні функціонують академічні університети та багато освітніх закладів.

«Сільськогосподарські вузи різних форм акредитації мають кафедри садівництва. Особливий внесок у конкурентоспроможність та розвиток галузі вносять: Інститут помології ім. Л.П.Симиренка НААН, Уманський національний університет садівництва, Інститут садівництва НААН України», — відзначив він.

Нове професійне свято підвищить мотивацію не тільки садівників, але й працівників наукової галузі, впевнені в Асоціації.

«Свято зміцнить спільність людей причетних до вирощування садів, на національному та місцевому рівнях стимулюватиме зацікавленість всіх гілок влади в вирішенні проблем садівництва, стане додатковим імпульсом для розвитку місцевих громад по всій Україні», — наголосив він.

Відзначення професійного свята пропонується приурочити до актуальних у садівництві подій. Зокрема, збору врожаю (остання неділя жовтня), цвітіння садів (остання неділя квітня) чи Яблучного Спасу.

«Час проведення нового професійного свята наразі обговорюється широким загалом», — підсумовується у повідомленні.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео