Орест Сарматський

Агро-новини 2 лютого

лют02

На Тернопільщині науковці навчилися виробляти газ із соломи

Група науковців Бережанського агротехнічного інституту, що на Тернопільщині, розробили модель біопаливної установки, яка добуватиме електричну та теплову енергію зi звичайної соломи, пише «Україна молода».

Відразу після збору урожаю вона перероблятиметься в паливні гранули, так звані пелети, відтак завдяки розробці добуватиметься біометан, який є навіть якіснішим замінником звичного нам природного газу.

Далі метан спалюється у двигуні внутрішнього згоряння, водночас і виробляючи через генератор струм, і нагріваючи воду, тобто даючи аж два види енергії.

Зрозуміло, що особливо ефективною новинка буде для аграрників, зокрема для сільськогосподарських підприємств, які займаються вирощуванням зернових, а отже, отримують солому як відходи основного виробництва.

020201
020201

Втім працювати вона почне на соломі не з тернопільських, а з одеських полів, бо установка виготовляється на замовлення приватного одеського підприємства «Колос» за сприяння німецьких спонсорів.

До речі, в Бережанському агротехнічному інституті проблемами впровадження енергозберігаючих технологій займаються давно і серйозно, різнопланові дослідження в цьому напрямi продовжуються.

Так, однією з нових тем, над якою працюють науковці вишу в цій галузі, є можливість використання для біогазових технологій дикоростучих видів рослин західного регіону України.

Аграрії повинні забезпечити навчання агрономів самостійно — НААН

В українському агровиробництві спостерігається нестача фахових кадрів, а інститути випускають «сирий» продукт без необхідних практичних навичок. Таку думку висловив Володимир Лихочвор, член-кореспондент НААН, завідувач кафедри технологій у рослинництві Львівського національного аграрного університету, пише SuperAgronom.com.

Серед проблем аграрної освіти академік назвав відсутність сучасної матеріально-технічної бази, застій в аграрній науці, недостатнє матеріально-технічне забезпечення. Ці проблеми, на його думку, повинні вирішувати агровиробники самостійно, оскільки держава дає гроші тільки на зарплати викладачам.

020202
020202

Натомість Володимир Лихочвор відзначив високу мотивацію та бажання отримувати знання з боку багатьох студентів:

«Якщо молодь відчує необхідність здобувати знання, то вони це зроблять. Так, на сьогодні серед сучасного контингенту є студенти, які вже навіть з 4 курсу працюють в господарствах, а деякі відвідують заняття через «примус»… Загалом молодь та їхні батьки розуміють, що вибір агрономічної освіти має великі перспективи в Україні.

Ціни на ріпак впали в Україні на 100-200 грн/т

За останній тиждень на внутрішньому ринку ріпаку ціни знизилися на 200 грн/т на умовах EXW та на 100 грн/т на умовах СРТ.

Про це повідомляє прес-служба Аграрного Союзу України.

020203
020203

Зниження цін головним чином зумовлене цінами експортного ринку, які протягом тижня також знижувались. Тим не менш торгівля на ринку залишається низькою.

«На наступному тижні істотних змін не очікується, ціни залишатимуться декларативними», — йдеться у повідомленні.

Вибір читачів за тиждень

Відео