Віра Олександрович

Архіву Тернопільщини дали три місяці на переїзд у найвідоміший довгобуд (відео)

Архів

Переїхати у нове приміщення ще до нового року – таке завдання отримали працівники державного архіву Тернопільської області.

Сталося це під час колегії обласної держадміністрації 26 вересня. Про стан збереження документів Національного архівного фонду України у Тернопільській області доповідав директор державного архіву в області Федір Полянський.

Полянський2
Полянський2

У держархіві вжили заходів щодо забезпеченні надійної охорони приміщень місцевих архівних установ, - каже він. - В основному корпусі, що на вул. Сагайдачного, 14, працює охоронна сигналізація. Натомість на Грушевського, 8 охорону здійснює цілодобовий пост позавідомчої охорони. Підключена і працює нова пожежна сигналізація. Встановлена і працює система відеоспостереження.

Втім, серйозні проблеми, за словами пана Полянського, є у районних держадміністраціях, де також зберігають частину архівних матеріалів. Не всюди вдається втримати відповідний температурний і вологісний режим, щоб зберегти документи

[embed]https://youtu.be/WcZCKYR8oFQ[/embed]

В області є навіть такі установи, де стан впорядкування документів – незадовільний, наголошує пан Полянський. Причому дехто із них, наприклад, обласне управління статистики, не брався до такої роботи ще із 1985 року. І ця дата – не помилка!

[embed]https://youtu.be/MP9W1UPYmzs[/embed]

З метою недопущення витрати важливих документів Федір Полянський закликав розширити мережу трудових архівів. Діють вони наразі у Борщівському, Гусятинському, Заліщицькому, Збаразькому, Козівському, Лановецькому,  Підволочиському, Теребовлянському і Чортківському районах. Причому досі немає трудового архіву у Тернополі!

Президія3
Президія3

Тут і дійшла черга до головної проблеми архівістів – переїзду у нове приміщення, що на розі вул. Карпенка у Тернополі. Нагадаємо, той довгобуд не можуть ввести в експлуатацію уже майже 30 років.

[embed]https://youtu.be/P3NVtMhEDEk[/embed]

Це питання не має затягуватися на півроку, а на квартал – максимум, - наголошує голова обласної держадміністрації Степан Барна. – Щоб ми нарешті відновили історичну справедливість і повернули церкві її законне приміщення.

Що цікаво, старе приміщення (колишній монастир, що біля Архикатедри УГКЦ – прим.), за словами фахівця, має як «мінуси», так і «плюси». Так, воно – надто тісне, але саме завдяки товстим стінам і температурі та вологості, які вдається там без проблем утримувати, у Тернополі збереглися чимало унікальних документів. Тепер належні умови треба буде створити у новій будівлі. Саме на це і потрібна найбільша сума витрат. Адже власне на будівельні роботи треба лише близько 5 млн грн.

Архів_новий
Архів_новий

З цієї нагоди хочу звернутися до керівництва області із проханням про збільшення кадрового складу працівників архіву, - відразу зорієнтувався директор.

До речі, за даними пана Полянського, для завершення будівельних робіт у новому приміщенні на вул. Карпенка, 2, відповідно до проектно-кошторисної документації, потрібно 24 млн 872 тис. 338 грн. Також про те, що відбувалося під час засідання колегії, читайте на «Терені» ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора і з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео