Віра Олександрович

Басейн у Козовій «з’їдатиме» мільйон гривень на рік (фото, відео)

Стало_Козова

Близько мільйона гривень на рік обійдеться експлуатація плавального басейну, збудованого при Козівській школі І-ІІІ ступенів №2. Гроші шукатимуть як у районному бюджеті, так і у казні селища. Долучитися до фінансування попросять й інші райони.

Про це повідомила начальник обласного управління освіти і науки (ОДА) Ольга Хома. Засідання постійної комісії із питань освіти, науки, молодіжної політики, фізичної культури і спорту відбулося у Тернопільській обласній раді нещодавно. Розпочали збори саме звітом головних розпорядників, одержувачів коштів із казни краю. Відтак про витрати галузі за минулий рік першою звітувала Ольга Хома.

[embed]https://youtu.be/P8CabojDP2A[/embed]
За 2016 рік фактичні видатки обласних закладів освіти, крім професійно-технічних навчальних закладів, становили 171, 8 млн грн, - каже вона.
[embed]https://youtu.be/tKBY1CFcZBI[/embed]

Під час цього засідання якраз і виникли запитання щодо перспектив функціонування басейну, який збудували у Козовій, на вулиці Вітошинського, 14. Втім, доповідач відразу кинулася захищати об’єкт. Мовляв, сільські діти і так обділені, а тепер матимуть бодай басейн. Держава дала можливість його добудувати, і добре, що ці гроші використали.

Хома1
Хома1

Видатки цього закладу у середньому на рік становитимуть близько мільйона гривень, - уточнює Ольга Хома. – Джерело фінансування – місцевий бюджет. Тобто йдеться про казну району і долучитися доведеться бюджету селищної ради Козової. Оскільки об’єкт розрахований на використання дітьми кількох районів, то варто сподіватися і на їхню підтримку.

Хома
Хома

Частину гостей змушений був переконувати у доцільності існування такого вартісного об’єкту і голова комісії із питань освіти і науки обласної ради Ігор Леськів.

Освіта і здоров’я не можуть бути прибутковими, спорт не може бути прибутковим, - каже він. – Але такі об’єкти дають іншу віддачу. Ми ж басейнів в області майже не маємо! А це - здоров’я. Діти не мають де оздоровлюватися. Якщо громада бере на себе такі величезні витрати, то добре, що бере. Добре, що там є такі керівники.

Звіт
Звіт

Проте і це присутніх не заспокоїло. Нагадаємо, начальник управління капітального будівництва ОДА Віктор Кузяк писав про те, що у басейні тривають  пусконалагоджувальні роботи і заповнення чаші водою ще 10 грудня 2016 р. Але там, за словами голови ГО «Експертно-аналітична група «Акцент» Богдана Малиняка, досі ніхто не купається.

[embed]https://youtu.be/sS-fOhyLR-g[/embed]

Варто зазначити, що басейн перебував у недобудованому стані ще із 2004 року, а роботи із відновлення почалися тільки у минулому році (дивіться довідку – прим.).

- Будівництво об'єкта фінансували із Державного фонду регіонального розвитку і місцевого бюджету. У 2016 році на його відновлення пішло 4 мільйони 425 тис. грн, - казав ще торік Віктор Кузяк. - Причому 663 тис. грн - із місцевого бюджету. Планується, що до кінця року об'єкт буде зданий в експлуатацію...

Козова
Козова

Стало_Козова2
Стало_Козова2

Чи не тягнуть із відкриттям спеціально, аби хтось із «високих гостей» перерізав стрічку? Саме це турбує активіста. Але йому категорично заперечили. Мовляв, при запуску басейну треба витримати спеціальний технологічний процес. Отже, чекаємо оголошення про відкриття. До речі, там надаватимуть і платні послуги. Скажімо, козівчани зможуть придбати місячний абонемент на заняття у басейні і тренажерному залі.

Фото і відео автора, а також – із відкритих джерел

Довідка. Заняття у басейні зможуть відвідувати учні трьох навчальних закладів смт Козової, а також школярі із навколишніх сіл: Теофіпілка, Козівка, Дибще, Плотича, Олесина, Вівся, Кального і Городища. Об'єктом зможуть користуватися і мешканці сусідніх районів: Зборівського, Козівського, Бережанського і Підгаєцького. Належні умови для оздоровлення отримають загалом 2350 учнів.

Вибір читачів за тиждень

Відео