«Базарних пліток» виявилось достатньо, щоб розпочати справу «тернопільських прокурорів»

1478001495

Продовжуємо цикл публікацій про так звану «справу тернопільських прокурорів».

Нагадаємо, що низку високопосадовців з правоохоронних відомств Тернопільщини детективи НАБУ звинувачували в отриманні неправомірної вигоди. Були гучні затримання, заяви, звільнення. Але все це завершилось тим, що Хмельницький суд повернув обвинувальний акт прокурору Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, вважаючи обвинувачення безпідставним.

Серед можливих причин такого рішення суду були і факти порушень норм українського законодавства, зокрема, підроблення документів заступником Генерального прокурора – керівником САП Н. Холодницьким.

Адвокат обвинувачених вказує й на інші процесуальні порушення, які свідомо допущенні детективами НАБУ для того, щоб «завуалювати» відсутність доказів, які підтверджують вину всіх без виключення фігурантів справи.

«На початковому етапі слідства, - пояснює адвокат Андрій Матвіяс, - детективи НАБУ провели більше 40 обшуків, після яких затримали декілька працівників поліції. Їм оголошені підозри, обрані найсуворіші запобіжні заходи - арешт. А потім в обмін на неправдиві показання щодо причетності до злочинів працівників органів прокуратури, кримінальні провадження щодо них раптово закриті. Фактично ці працівники поліції утримувалися як «заручники» і були звільнені тільки в обмін на те, що оговорили своїх колишніх колег. Після таких вимушених показань кримінальні провадження стосовно них закрили».

За словами захисника, це може пояснюватися тим, що реальної причини відкривати кримінальне провадження та проводити слідчі (розшукові), у тому числі, і негласні, дії … не було підстав.

«Це кримінальне провадження розпочато детективами НАБУ за заявою жінки, в якої нібито ціла група працівників поліції та прокуратури вимагала хабар за закриття кримінального провадження. У своїй заяві про злочин, яку складав детектив НАБУ, жінка вказала, що заступника прокурора Тернопільської області вона взагалі не знає, з ним не спілкувалась, але «на базарі» від одного чоловіка чула, що за всі рішення поліції у кримінальних провадження саме цей посадовець збирає «мзду». І якщо йому не заплатити, то жодне кримінальне провадження в області не може бути закрите. Саме на підставі такої «безцінної» інформації детективи НАБУ зробили висновок, що до вимагання неправомірної вигоди причетний також заступник прокурора області» – продовжує А. Матвіяс.

Адвокат стверджує, що саме ця «базарна» інформація і слугувала підставою для початку досудового розслідування стосовно заступника прокурора області.

Далі буде …

Вибір читачів за тиждень

Відео