Більше не гроші: які монети та купюри з 1 жовтня стануть недійсними

46_main-v1584437160

Національний банк України з 1 жовтня вилучить з обігу монети номіналом 25 копійок та старі гривневі банкноти, після чого вони також перестануть бути засобом платежу. 

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Згідно з повідомленням, з 1 жовтня Національний банк України вилучить монети номіналом 25 копійок та усі банкноти старих зразків, які були введені в обіг до 2003 року.

У пресслужбі також зауважили, що НБУ почне активніше виводити з обігу паперові банкноти 1 і 2 гривні, а також одногривневі монети зразка 1996 року, замінюючи їх відповідними обіговими монетами зразка 2018 року.

Головна мета цих рішень – спрощення готівкових розрахунків та підвищення їх зручності для користувачів. В НБУ переконані, що рішення про виведення з обігу монет номіналом 25 копійок не матиме впливу на інфляцію.

У регуляторі також пояснили, що банкноти старого зразка до 2003 року вже майже не виконують свою функцію - наразі їх залишилося близько 1.8% від загальної кількості банкнот в обігу і цей обсяг майже не змінився.

Зазначається також, що громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти монети номіналом 25 копійок та старі банкноти до 2003 року випуску на монет і банкноти інших номіналів і зразків упродовж наступних трьох років. Зокрема, це можна буде зробити в усіх українських банках до 30 вересня 2021 року, або в НБУ та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль та ПУМБ) до 30 вересня 2023 року включно.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео