Анастасія Кисіль

Будуть гойдалки, антивандальні лавки, багато зелені: у Бережанах переселенці облаштують дитмайданчик

Таким чином люди хочуть подякувати місцевим жителям за гостинність та допомогу у складний час

Вимушені переселенці, які зараз живуть у Бережанах Тернопільського району, організувалися, щоб облаштувати дитмайданчик у місті. Так вони хочуть подякувати бережанцям за те, що не залишили їх у біді та надали прихисток. Люди подарували місту проєкт майбутнього дитмайданчика.

Вони могли подякувати у різний спосіб, наприклад, словами. Але сказати “дякую” всім - нереально. Тому вони вирішили зробити щось для міста. Тим паче серед наших переселенців є багато людей, які раніше займалися ландшафтним дизайном чи рослинництвом, - розповів Терену голова Бережанської об’єднаної територіальної громади Ростислав Бортник. 

Зараз проєкт нового дитячого майданчика розглядає місцева влада. Також інформацію про нього написали у соцмережах, щоб бережанці могли додати свої пропозиції та побажання. Далі його має затвердити міська рада на виконавчому комітеті. Тільки після цього дитмайданчик почнуть облаштовувати, пояснює процедуру голова громади. 

Ми ще не прораховували кошторис проєкту, але вже починаємо це робити. Наприклад, найперше, що нам потрібно - це тверде покриття на 200 квадратних метрів. Кошти на реалізацією проєкту плануємо виділити з державного бюджету. Також надіємося і на допомогу від усіх небайдужих, - каже Ростислав Бортник.

Подали ідею дитячого майданчика та вже накреслили його ескіз у Креативному хабі Бережан, який створили переселенці. Таким чином вони організувалися, щоб позитивно впливати на розвиток міста. Один з активістів - уродженець Бережан, який прожив більшу частину свого життя у Харківській області, Віктор Груб'як. Він розповів про проєкт нового майданчика на своїй фейсбук-сторінці.  

За словами чоловіка, локації «ЧR» і «DR» представлені декоративними кущами та травами, багаторічними квітучими рослинами, що забезпечить затишок і захист тих, хто відпочиває.

Ескіз дитячого майданчика від переселенців у Бережанах. Умовні позначення: П - пісочниця, D - дитячі гірки, G - гойдалки, Д - доріжки, Sk - скульптура, Л - лавочка, Mx - міксбордер I-IV, DR - дерева, ЧR - кущі, Ж - живопліт, Gr - газон, У - урна, В - вбир

Локація «Л» представлена чотирма антивандальними парковими лавками, виготовленими з перфорованого металу, пофарбованого термопластичною порошковою фарбою без шкідливих домішок. 

До землі лавочка кріпиться з допомогою анкерних болтів або бетонується, що запобігає перевертанню і демонтажу. Відпочинок на таких лавочках буде приємним за рахунок анатомічної форми спинки і округленого краю сидіння. Крім цього, поверхня не нагріється навіть в найспекотніший літній день. На сидіннях не накопичується волога, дощ і сніг, а також бруд і пил завдяки великій кількості маленьких отворів, що  спрощує догляд за лавкою, - йдеться у дописі Віктора Груб'яка.

Як повідомив Терену Ростислав Бортник, у Бережанській громаді зареєстровано 2 тисячі 800 внутрішньо переміщених осіб. 

Нагадаємо, у селі Мшанець Теребовлянської громади реалізували ідею 17-річної переселенки з Донеччини Анастасії Лісної - облаштували волейбольний майданчик. Також майданчик вуличного баскетболу для дітей та дорослих відкрили у Борщеві. Облаштував його житель Харкова Андрій Друзенко, який зараз тимчасово проживає у цьому місті. Таким чином чоловік подякував усім жителям громади за гостинність.

Фото з відкритих джерел та Віктора Грубяка

Вибір читачів за тиждень

Відео