Віра Олександрович

«Червона» зона карантину Тернопільщині вже не загрожує, констатували медики

Ситуацію із захворюваністю на COVID-19 медики на Тернопільщині розцінюють як прогнозовану.

Відповідно, у березні в нашій області вже має бути низький рівень захворюваності на коронавірус. Про це сьогодні, 21 лютого, повідомила генеральна директорка Тернопільського обласного центру контролю і профілактики хвороб Оксана Чайчук.

За її словами, показники, за якими визначають зону карантинних обмежень, фактично повернулися до рівнів, котрі фіксували перед хвилею, спричиненою «Омікроном». Нагадаємо, лише 156 нових інфікованих зареєстрували у нашому краї за останню добу, 20 лютого.

- Уже другий тиждень поспіль ми йдемо на зниження захворюваності, - каже генеральна директорка Тернопільського обласного центру контролю і профілактики хвороб. – Нагадаю, піковим у нас був 5-й тиждень. Тоді ми зареєстрували 9 752 випадки захворювання. У наступний, 6-й тиждень уже було 6 514 нових хворих. Відповідно, 7-й тиждень, тобто до 20 лютого, - 3 585 випадків. Це свідчить про зниження від пікових показників на 37,5%.

Додам, на Тернопіллі вже зафіксували понад 145 тисяч доведених випадків COVID-19. Одужали загалом – більш як 119 тисяч людей. Загалом за час епідемії у нас було 2 368 летальних випадків від коронавірусу, причому за останню добу - 2. На жаль, помер 46-річний чоловік. Наразі хворіють понад 23-х тисяч краян, але інфікувалися вони у попередні тижні, уточнює Оксана Чайчук.

- Наразі викликає тривогу лише кількість активних випадків, додає вона. – Це – понад 23 тисячі хворих. Але це – люди, які занедужали у минулі тижні, а зараз – одужують. І за вчорашній день вилікувалися 373 хворих. Тобто кількість тих, хто одужав, перевищила число нових інфікованих. Це також один із показників, що свідчить про покращення епідситуації.

Ситуація із захворюваністю дійсно цілком стабілізувалася. Тож «червона» зона карантинних обмежень уже нам не загрожує, додає медик.

- Протягом минулої доби у нас захворіли 32 дитини, а також – троє медиків, - продовжує пані Чайчук. – Тобто цифри – невисокі, якщо згадати, що ми мали нещодавно по 2-3 сотні хворих дітей щодня, а також - до 30-50 медиків. Власне, на зниження йдуть усі показники: випадки інфікування, завантаженість ліжок (33%). Окрім того, ми цілком вкладаємося у вимоги щодо охоплення тестуванням. Сподіваємося, що до березня ми вже отримаємо низький рівень захворюваності. 

До слова, у лікарнях Тернополя нині – 107 хворих на COVID-19. Більшість – на кисневій підтримці, проте на апаратах ШВЛ немає жодного пацієнта. Зауважу, у дитячій лікарні кількість хворих також зменшилася. Наразі є 6-ро дітей і 5-ро дорослих, а також 2-є хворих із підозрою на коронавірус.

Статистика захворюваності на COVID-19 у регіонах України

Як повідомили у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ), вперше за останні 4 тижні кількість нових випадків коронавірусу в Україні склала менш як 200 тисяч за тиждень. Так, минулого тижня була 191 тисяча нових випадків захворювання, що на 19% (або на 43 тисячі випадків) менше, порівняно із попереднім тижнем. Також у МОЗ відзначили зменшення кількості госпіталізацій. За минулий тиждень до лікарень потрапили 20 тисяч пацієнтів, що на 4 тисячі менше, ніж тижнем раніше.

Фото з трансляції на сторінці ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України», графіка - МОЗ

Вибір читачів за тиждень

Відео