Віра Олександрович

Приємна новина: хвиля захворюваності, спричинена «Омікроном», почала залишати Тернопільщину (відео)

Захворюваність на COVID-19 на Тернопільщині почала падати, констатують медики.

Тривожать фахівців наразі лише рівень летальності, а також – підйом щодо кількості хворих на сезонні інфекції – грип і гострі-респіраторно-вірусні інфекції (ГРВІ). Відтак, сьогодні, 14 лютого, заступник генерального директора з досліджень біологічних факторів, лікар-епідеміолог «Тернопільського обласного центру контролю і профілактики хвороб» Володимир Паничев ситуацію із захворюваністю на COVID-19 оцінив як епідемічну, але втішив приємним прогнозом на наступні тижні, адже тоді й звичні ГРВІ мають почати «відступати».

 

Так, ще 215 нових інфікованих зареєстрували у нашому краї за минулу добу, 13 лютого. Причому в обласному центрі контролю і профілактики хвороб за добу провели тільки 367 ПРЛ-тестів. Так, у Тернопільському районі виявили 79 випадків, у Чортківському – 120, а в Кременецькому – лише 16. І це підтверджує, що саме в Чорткові ситуація – найскладніша, наголошує заступник генерального директора з досліджень біологічних факторів, лікар-епідеміолог «Тернопільського обласного центру контролю і профілактики хвороб» Володимир Паничев.

- Ситуація в області на різних територіях різниться, - уточнює він. – Якщо середньообласний показник захворюваності з розрахунку на 100 тис. населення за попередні 14 днів складає 1 565,8 випадків, то у Чорткові – 3 386,5 випадків. Високі показники також у Бережанах. 

Додамо, на Тернопіллі вже загалом зафіксували понад 141-ну тисячу доведених випадків COVID-19. Одужали – більш як 114 тисяч людей. За час епідемії у нас було 2 334 летальних випадки від коронавірусу, причому за останню добу - 5. І це - люди літнього віку із супутніми захворюваннями. До того ж, занедужали вони під час недавнього підйому захворюваності, уточнює Володимир Паничев.

- Ситуація залишається складною, оцінюється, як стан епідемії, - наголошує медик. – На превеликий жаль, дуже негативним проявом її є кількість людей, які помирають. Ми за минулий тиждень втратили аж 59 чоловік. І це – більше, аніж у попередні тижні. Тобто проблема летальності тривожить…

Уже через кілька тижнів ситуація із захворюваністю на коронавірус має цілком стабілізуватися, додає медик.

Перебіг ситуації з Ковідом у країнах, які вже пройшли підйом, викликаний «Омікроном», спонукає до думки, що через 4 тижні ми будемо мати повернення до передпідйомних значень, - додає він. – Ми повернемося до ситуації, коли будемо реєструвати незначну кількість хворих. 

Принагідно медик нагадав: нехтувати недугою – не варто, навіть попри переважно легкий перебіг хвороби. Адже навіть «Омікрон» може загрожувати важкими ускладненнями. При цьому краще захищеними від негативних наслідків коронавірусу залишаються вакциновані люди. Саме через це ситуація у Тернополі, на думку пана Паничева, виглядає набагато кращою, ніж на інших територіях краю. Якщо загалом у регіоні рівень вакцинації – близько 35%, то в обласному центрі – 54%. Тож і показники захворюваності у місті – нижчі за середні на Тернопіллі.

Фото з трансляції на сторінці ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України»

Вибір читачів за тиждень

Відео