Орест Сарматський

Чому бджолярі просять допомоги у Президента? (Агро-новини)

лип10

Пасічники Рівненського та Гощанського районів кілька років скаржаться на роботу фірми «Акріс-Агро». За словами бджолярів, фірма труїть комах. Пасічники пишуть скарги у всі центральні органи влади, зокрема Президенту.

Про ситуацію на Рівненщині повідомляє Рівне Вечірнє.

- Третій рік поспіль триває боротьба нашої спілки пасічників проти безжального винищування бджіл і людей на теренах Рівненщини агрохолдингом «Акріс-Агро». Особливо потерпають від безконтрольного внесення пестицидів мешканці густонаселеного Рівненського району, влада якого кволо-інертна, а голови сільських рад потурають діяльності цього агрохолдингу, — повідомив голова Спілки пасічників Рівного і Рівненського району Богдан Лимар.

За його словами, в агрофірмі не дотримуються норм внесення пестицидів, від чого хворіють мешканці району та гинуть домашні тварини і бджоли. Також люди скаржаться на забруднення води та атмосфери у регіоні.

1002
1002

- Про цю біду на Рівненщині знає вся місцева та центральна влада. Кримінальна справа на контролі в Генпрокуратурі та Нацполіції у Києві. Наші звернення та скарги мешканців є в Мінприроди, Кабміні, Верховній Раді та Адміністрації президента, — повідомив Богдан Лимар.

У ТзОВ «Акрі-Агро» зі звинуваченнями не погоджуються.

- Ми використовуємо для обробки полів лише ті речовини, які дозволені законодавством і мають відповідні сертифікати. Коли почали линути звинувачення, що гинуть бджоли, ми самі ініціювали проведення експертиз (і біологічної, і хімічної), самі їх оплачували. За результатами хімічного аналізу (хоча всі говорять, що ми його купили, але це зовсім не так), наші препарати на бджіл не могли вплинути. Тим більше, що це гербіциди, які апріорі не впливають на комах, — розповів директор ТзОВ «Акріс-Агро» Дмитро Неміровченко.

Готовність проекту земельної реформи становить 90% - Гройсман

Проект земельної реформи вже готовий на 90%. Нині його обговорюють в колі експертів. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, йдеться на сайті Укрінформ.

Нагадаємо, експерти ГО «Публічний аудит»  переконані, що запускати ринок землі можна лише тоді, коли бюджет України буде профіцитним.

- Законопроекти на 90% концептуально готові. Зараз ми маємо більше провести дискусій в українському суспільстві, бо це дуже чутливе питання, - сказав Володимир Гройсман.

1001
1001

За його словами, є розуміння того, що реформа відбувається в інтересах українців, тому її необхідно обговорювати.

Щодо терміну розглядів законопроекту, точних дат ще немає.

- Я зараз не можу сказати, які це будуть терміни але точно знаю, що дуже важливо враховувати думку громадян, - зазначив Прем’єр-міністр.

Сільгоспвиробники зібрали 2 млн т зерна нового врожаю

Аграрії намолотили 2,1 млн т зерна з 683 тис. га (7% до прогнозу) при середній врожайності 31,0 ц/га.

Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

До збору врожаю приступили 16 областей.

Крім того, розпочато збирання ріпаку, якого намолочено 83 тис. т з 41 тис. га (5% від 821 тис. га) при врожайності 20,2 ц/га.

1003
1003

Найвища урожайність ранніх зернових та зернобобових культур - у господарствах Львівської (67,6 ц/га), Івано-Франківської (46,4 ц/га), Чернівецької (42,5 ц/га), Вінницької (44,0 ц/га) та Житомирської (39,1 ц/га) областей.

На сьогодні технічний парк АПК нараховує 312 тис. тракторів та понад 52 тис. зернозбиральних комбайнів.

Вибір читачів за тиждень

Відео