Схоже, веслувальний канал у Тернополі таки запустять

Vodna-arena

Унікальні природні особливості та доступність робили його першокласним центром для підготовчих зборів та проведення змагань найвищого рівня, а тернопільська школа веслування була однією з найкращих у країні щодо підготовки спортсменів високого класу.

Олімпійська збірна України неодноразово готувалася до головних змагань саме у Тернополі, а востаннє такі масштабні збори відбулися напередодні Олімпіади’2000. Поступово канал без необхідних фінансових вливань занепав, зносилася його інфраструктура, знищились трибуни. Та цьогоріч веслувальний канал отримає друге життя. Нині міська рада Тернополя спільно з ТОДА впроваджує проект відновлення каналу. Про це «НОВІЙ…» розповів міський голова Тернополя Сергій Надал.

— Сергію Віталійовичу, яка мета відновлення веслувального каналу і яку вигоду з цього проекту отримає місто?

— Насправді у Тернополі вже незабаром розпочнеться будівництво масштабного Центру веслування та водних видів спорту «Водна арена «Тернопіль»». Передусім цей об’єкт стане потужним спортивним осередком, на базі якого будуть проводитися тренувальні збори провідних українських спортсменів, а також організовуватимуться найрізноманітніші змагання, у тому числі, як ми сподіваємося, високого міжнародного рівня.

Крім того, «Водна арена» стане потужним спортивним об’єктом, адже завдяки проведенню міжнародних змагань та облаштованій інфраструктурі зможемо очікувати на велику кількість уболівальників з різних куточків світу. Тернопіль уже має таку добру практику під час проведення чемпіонатів з водно-моторного спорту.

— Які роботи плануєте здійснити і на який термін розрахована реконструкція?

— Роботи зі спорудження «Водної арени» будуть поділені на два етапи. Перший етап, який включає облаштування стартових та фінішних вишок, трибун, ремонт технічних приміщень та дороги, буде реалізовуватися до середини наступного року. Відповідно до проекту, вже на другому етапі заплановано спорудження більшої кількості інфраструктурних елементів, зокрема, ігрового залу з трибунами, спортивних майданчиків та кортів тощо. Наразі деталей реалізації другого етапу немає. Усю тендерну документацію проекту готує управління капітального будівництва обласної державної адміністрації.

—  Яка вартість проекту і з яких джерел надійдуть кошти?

— Загальна вартість проекту «Водної арени» — понад 35 млн. грн. Оскільки об’єкт дуже великий, тому роботи, як я вже зауважив, будуть поділені на два етапи. Перший етап вартує 17 млн. грн., з них 7 млн. гривень виділимо з бюджету міста, а решта коштів будуть спрямовані з Державного фонду регіонального розвитку.  Для реалізації другого етапу спільно з обласною владою будемо шукати інвесторів або шляхи співфінансування.

—  Чи є вже плани щодо перших змагань чи тренувальних зборів на оновленому веслувальному каналі?

— Наразі лише розпочинається будівництво і говорити про виграш якихось тендерів на проведення змагань ще зарано. Однак ми, звісно, сподіваємося, що міжнародні федерації у майбутньому довірять Тернополю проведення таких чемпіонатів. Нас вигідно виділяє вдале географічне розміщення і близькість держав, представники яких на головних ролях у веслуванні на байдарках і каное. До того ж у Тернополі є вся необхідна інфраструктура для прийняття великої кількості туристів з інших країн світу чи міст України. 

Денис ЛУЧКА

Вибір читачів за тиждень

Відео