Віра Олександрович

Чому у селах бояться об’єднання з Тернополем, пояснив Богдан Брич (відео)

Основне

Гаї-Шевченківський сільський голова Богдан Брич спричинив невеликий скандал під час останньої сесії Тернопільської міської ради.

Нагадаємо, тоді на засідання прийшло чимало активістів. Кожен із них відстоював свою позицію із того чи іншого важливого питання (про це «Терен» писав ТУТ, ТУТ і ТУТприм.). До трибуни із ними пішов і Богдан Брич.

Він повідомив, що у Гаях-Шевченківській сільській раді підбили підсумки опитування жителів села щодо об’єднання у рамках децентралізації.

Богдан Брич
Богдан Брич

- Ми чесно обійшли усі двори. Опитали понад 1100 осіб, тобто - більш як 90% тих, хто може брати участь у виборах, - каже він. – Не секрет, що більшість - 56% - висловилася за об’єднання із Байковецькою об’єднаною територіальною громадою (ОТГ). І ми вже почали перемовини із ними. Напевно, нам би було краще піти до Тернополя. Але лише 41% – за об’єднання із ним, ще 3% опитаних виявили бажання залишатися самостійною адміністративно-територіальною одиницею, а одна особа віддала голос за приєднання до Великоглибочецької сільської ради.

Такий результат сільський голова пояснив тим, що люди – «просто бояться». Мовляв, їх лякає те, що відбувається нині у Тернополі, особливо у питаннях земельних. Окрім того, селяни, які переважно працюють на підприємства і фірмах в обласному центрі, обурені ініціативою тернопільської влади щодо «розділення» дітей у садочках на своїх і чужих (про це «Терен» писав ТУТ, ТУТ і ТУТприм.). Тому уже є відповідне звернення до суду.

[embed]https://youtu.be/TLFwVc0G1fA[/embed]

Такий «спіч» у залі сприйняли неоднозначно. Найбільше обурення він викликав у міського голови Сергія Надала. Втім, Богдан Брич ще був дуже коректним у висловлюваннях. Набагато гостріше про ініціативи міської влади Тернополя висловився заступник голови обласної ради Любомир Крупа – житель Великої Березовиці. Зробив політик це під час засідання сесії 2 листопада.

Крупа
Крупа

- У Перспективному плані формування громад краю ми чомусь не бачимо Тернополя. А це – найбільший, найпотужніший центр нашого краю, - каже він. – Я, як житель Тернопільського району, хотів би знати, як буде надалі розвиватися це місто. Адже я бачу, що воно, на жаль, пішло нині не тим шляхом. Замість того, щоб сприяти добровільному об’єднанню у громаду із навколишніми селами, вони почали вигадувати «картку тернополянина», вимагати від жителів району додаткову плату за навчання їхніх дітей у дошкільних і позашкільних навчальних закладах.

Ситуацію у місті він взагалі назвав «безгосподарною». Мовляв, території, що раніше були передбачені під промислові об’єкти, нині масово переводяться у землі «під житлову забудову». І ніхто не думає, де працюватимуть ті люди, які придбають житло у місті.

- І так уже багато людей нібито живуть у Тернополі, але насправді працюють у Польщі, - додає він. – Так, це дійсно нас лякає…  

Нагадаємо, у Верховній Раді ще влітку ухвалили законопроект № 6466 щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення. Тому, по суті, Тернопіль уже давно міг би оголосити про створення громади. Для цього потрібне лише рішення міської влади, а далі – оголошення виборів. Але жодних кроків у цьому напрямку немає досі. Причому подейкують, що усе більше сіл, що територіально прилягають до обласного центру, йти у Тернопільську громаду дійсно не хочуть. Навіть Гаї Гречинські, які видно із вікон крайніх будинків на «Алясці», можуть ніколи не стати частиною міської ОТГ.

Гаї Гречинські2
Гаї Гречинські2

Дивує й інше. Наприклад, міська влада мала намір побудувати тролейбусну лінію аж до села Біла, але після того, як тамтешня громада висловилася за об’єднання із Великоглибочецькою сільською радою, наміри змінили і тролейбус курсуватиме лише у межах міста. Так, вибір на користь Тернополя зробили наразі жителі сіл Чистилів і Малашівці. Але… закон не дозволяє об’єднуватися населеним пунктам, які не мають спільної межі…

Фото і відео автора, а також із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео