Чортків увійшов у п’ятірку міст, які боротимуться за кошти Європейського інвестиційного банку

лік-scaled

Сьогодні міський голова Чорткова Володимир Шматько зустрівся із консультантом Європейського інвестиційного банку Олександром Юспіном. Олександр Вадимович розповів, що ЄІБ готує програму фінансування, за якою муніципалітетам надаватимуть (кредитні) кошти для термомодернізації бюджетних установ. 

– Нещодавно під наше керівництво перейшла галузь охорони здоров’я, яка потребує кардинальних змін. Зокрема, це стосується будівель лікарні та поліклініки. Обидві споруджені ще за Радянського Союзу, коли про заходи з енергоефективності не думали. 

За весь опалювальний сезон на оплату комунальних послуг з бюджету громади виділяється близько 6 млн. грн, майже 4 з них – на лікарню та поліклініку. Тому термомодернізація цих установ просто необхідна.   Хотілося б відмітити, що найбільш енергозатратним є «підвісний» перехід між поліклінікою та лікарнею, – зазначив Володимир Шматько. 

У ході обговорення, Олександр Юспін розповів, що кошти з Європейського інвестиційного банку виділятимуть лише декільком містам України. Загалом, на програму виділять 300 млн. євро, а скільки ж отримає кожен населений пункт вирішуватимуть згодом. Головне завдання пана Олександра допомогти Чортківській міській раді підготувати необхідний пакет документів та визначити кредитоспроможність нашої громади.

Варто зазначити, якщо ж Чорткову все ж нададуть фінансування з Європейського інвестиційного банку, то чималу частину коштів складатимуть грантові, які покриють вартість проектно-кошторисної документації та енергоаудиту.

На даному етапі Олександр Юспін спільно з працівниками міської ради аналізуватимуть бюджет розвитку Чортківської громади, вивчатимуть вартість енергоаудитів. Варто зазначити, що можливість отримати фінансування від Європейського інвестиційного банку зараз мають п’ять міст з України, серед яких і Чортків.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео