Де у Тернополі надають психологічну допомогу вимушеним переселенцям

Є випадки, коли людям після побаченого та пережитого важко самостійно впоратись з емоціями, відтак за допомогою потрібно звернутися до фахівців

Понад 85 тисяч вимушених переселенців на даний час проживають на території Тернопільської області. Такі дані під час нещодавнього брифінгу озвучив голова Тернопільської обласної військової адміністрації Володимир Труш. Здебільшого це евакуйовані або люди, які приїжджають зі східних областей. Тут вони можуть отримати тимчасове житло, мінімальні продуктові набори, різноманітну гуманітарну, за потреби навіть психологічну допомогу. Адже є випадки, коли людям після побаченого та пережитого важко самостійно впоратись з емоціями. 

У Тернополі діють центри і хаби, куди вимушені переселенці можуть звернутися за психологічною допомогою.

1. Тернопільський обласний центр соціально-психологічної допомоги «Родина» (м. Тернопіль, вул. Коновальця, 18)

Тут допомагають сім’ям та громадянам, які опинилися у складних життєвих обставинах. Для сприяння їх якнайшвидшому поверненню до нормальних умов життєдіяльності, допомогу надають в умовах цілодобового стаціонару, максимальний строк перебування в якому становить 90 діб. Окрім того, можна отримати індивідуальні послуги та консультації за телефоном (0352) 28-79-29, (067) 974-50-67 або на місці.

2. Гуманітарний хаб для внутрішньо переміщених осіб з Луганщини (м. Тернопіль, вул. Михайла Грушевського, 5-А)

Хаб надає підтримку внутрішньо переміщеним особам з окупованих територій Луганської області. Тут відвідувачі зможуть отримати гуманітарну допомогу, професійні поради з питань працевлаштування, юридичні та психологічні консультації тощо. Графік роботи центру – у будні з 10:00 до 15:00.

3. Сайт “Психологи-волонтери Тернополя”

Сайт і фейсбук-група створені тернопільськими психотерапевтами та психологами-волонтерами. Тут можна отримати  першу психологічну та психотерапевтичну допомогу членам родин воїнів АТО, тимчасовим переселенцям, воїнам, які повернулися з зони проведення бойових дій, родичам загиблих військових.

4. Проєкт соціально-психологічної підтримки «Поруч»

Проєкт має центри у багатьох областях України. Важливу увагу тут приділяють психологічній допомозі дітям, які чи не найбільше переживають та страждають від війни. Проєкт передбачає робочу групу психологічної підтримки, арттерапію, майстер-класи, розвиток здорового харчування та спортивні зустрічі для дітей. Заняття проходять у форматі онлайн, для цього потрібно обрати категорію, до якої належите та заповнити форму на сайті poruch.me.

5. Центр “Я - Маріуполь” (м. Тернопіль, площа Героїв Євромайдану, 9)

Сюди можуть звернутися внутрішньо переміщені особи для отримання соціальної, юридичної, медичної, психологічної та гуманітарної допомоги. Також у центрі облаштували дитячий ігровий куточок. Тут дітлахи можуть провести час під наглядом волонтерів. Ідея створення центру покликана, перш за все, підтримати людей, які втратили домівки, та допомогти відновити їм віру в себе. 

Крім хабів, проєктів та організацій є також різноманітні чат-боти, спільноти та групи у соціальних мережах, де можна отримувати психологічну допомогу.

Читайте також: У Тернополі відкрили Центр психосоціальної підтримки

Владислава Капітан 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео