Орест Сарматський

Де втратили до 100% урожаю слив? (Агро-новини)

лип02

У кінці червня на півночі Італії розпочався шторм, який приніс із собою сильний вітер та град. Негода завдала значної шкоди сливам та нектарину, які вже достигли.

Про шторм в Італії повідомляє Аgrostory.

Нагадаємо, що аграрії Сумщини також зазнали значних втрат в результаті буревію, який прокотився районами області 1 липня.

Літо в Італії характеризується сухою та спекотною погодою. В результаті чого сільськогосподарські культури, які постраждали від весняних приморозків, тепер страждають і від посухи.

Злива, яку чекали фермери принесла з собою сильний вітер та град. В деяких регіонах град був розміром з монету €2.

1401
1401

Найбільшої шкоди град завдав урожаю слив та нектарину, які вже дозріли. Точний розмір завданої шкоди оцінити дуже складно, але втрати серйозні. Деякі виробники стверджують, що втратили весь врожай слив.

В деяких регіонах країни більше шкоди приніс вітер аніж град.

Виростити 1 га озимого ріпаку коштує 25 тис. грн — думка

В Україні за інтенсивною технологією загальні витрати на вирощування 1 га озимого ріпака становлять 25 тис. грн.

Таким чином, за середньої урожайності 35 ц/га собівартість 1 т продукції дорівнюватиме 7,1 тис. грн, пише «Агробізнес сьогодні».

При ціні реалізації ріпака 12 тис. грн/т прибуток з 1 га становитиме майже 17 тис. грн, що забезпечить рентабельність на рівні 68%.

«Водночас при застосуванні заощадливої технології загальні господарські витрати на 1 га досягнуть 19 тис. грн. За врожайності 25 ц/га собівартість 1 т продукції становитиме майже 7,6 тис. грн. При ціні реалізації ріпака 12 тис. грн/т прибуток з 1 га становитиме майже 11 тис. грн, що забезпечить рентабельність на рівні 58%», — ідеться в повідомленні.

1402
1402

За розрахунками аналітиків, такий рівень рентабельності дає змогу повернути витрачені на вирощування ріпаку кошти та додатково отримати 0,68 грн на кожну 1 гривню, вкладену у виробництво за інтенсивної технології та 0,58 грн — заощадливої. Тож ріпак озимий належить до економічно привабливих культур з високим рівнем рентабельності.

Працівників українського агросектору скоро можуть замінити роботами

Кожен четвертий із українських роботодавців (28%)  погодилися б в майбутньому замінити співробітників на роботів, інформує Eizvestia.com.

Про це розповів директор із розвитку сайту пошуку роботи Work.ua Сергій Марченко.

«Є футуристичні прогнози про те, що через 20-30 років у розвинених країнах половина людей поступляться своїми робочими місцями роботам. Ми поставили нашим роботодавцям питання: чи готові вони замінити своїх співробітників роботами при однаковій вартості і продуктивності праці. 53% відповіли, що все ж візьмуть на роботу людину, але більше чверті роботодавців — 28% опитаних — сказали, що придбають робота», — розповів Сергій Марченко.

1403
1403

Згідно з такими прогнозами та з урахуванням розвитку технологій, у світі змінюються і освітні тенденції, і вибір студентами тієї чи іншої спеціальності.

Орієнтація відбувається зокрема на ті професії, які створюють технології в сфері бізнесу, сільського господарства, медицини.

За словами Сергія Марченка, в Україні IT-спеціальності та аграрні спеціальності користуються попитом. Однак, за його словами, із 2012 р. жодна спеціальність не показала позитивну динаміку. Цей спад обумовлений, зокрема, і демографічними показниками.

Вибір читачів за тиждень

Відео