Дарія Шевченко

Дефіциту овочів не буде, проте ціни на них прогнозують високі

Овочів може не вистачати часом через утруднену логістику, зменшення обсягів виробництва або несприятливу погоду

Україна не залишиться без овочів після окупації південних областей. Але вони будуть дорожчими. Таку думку висловив науковець Львівського національного аграрного університету (ЛНАУ), доцент кафедри садівництва та овочівництва Ігор Дидів в інтерв’ю Agravery.com, пише   agronews.ua.

Овочі будуть, але є питання цін, вони будуть високими. До прикладу, Західна Україна дала цьогоріч врожай ранньої капусти, також частково імпортували. На Львівщині ціна реалізації ранньої капусти сьогодні близько 40 грн/кг, в інших містах сягає 60−70 грн/кг. Це дорого для кінця травня. Капуста є в наявності, але ціна така, що не кожний пересічний українець може її собі дозволити. Значить, певна нестача вже є, — пояснив він. 

Крім того, Дидів зазначив, що з овочами можуть бути перебої з різних причин. Зокрема, з капустою може статися «міжсезоння», коли рання скінчилась, а середньої ніхто не посадив. Тоді виручає імпорт. Також він зауважив, що зараз складно передбачити обсяги виробництва.

Невідомо точно, скільки, де і яких овочів насадили, і які запаси будуть зимою. Є питання щодо цибулі, оскільки її садить переважно приватний сектор. Промислового вирощування мало, і невідомо, скільки її буде, — додав він. 

Ще одним фактором ризику Дидів назвав зміни клімату, наразі погода не сприяє врожаю овочів. Зокрема, у багатьох районах погано зійшли морква та квасоля. 

Наразі дуже складно порахувати собівартість у овочівництві. Адже дуже зросли ціни на паливо, в рази, до 60 грн. Приватна оранка зросла з 3500 грн/га до 5000−6000 грн/га, а овочі потребують також і культивації. Пестициди здорожчали за певними позиціями з 200−250 грн за 100 г — до 400−500 грн. Дуже подорожчали добрива. Але навіть на тлі високих цін на вказані ресурси головне, щоб продукція взагалі була отримана, — підсумував він. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео