Віра Олександрович

Жителям Тернопільщини нагадали: при потраплянні бруду в рану можна заразитися важкою недугою

Імунітету від правця на все життя немає, тому в умовах війни дорослим вкрай необхідна ревакцинація.

У цьому впевнені фахівці Міністерства охорони здоров’я (МОЗ). Адже, як наголосили у Пресслужбі МОЗ України, військові умови із обмеженим доступом до проточної води і засобів гігієни, а також із підвищеним ризиком поранень є ідеальним середовищем для виникнення правця.

– Це – інфекційна хвороба, яку викликають бактерії Clostridium tetani, – розповідають медики. – Вони живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин. Від людини до людини це захворювання не передається. Інфікування правцем може відбуватися при потраплянні бруду у рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами або уламками деревини. 

Правець вражає нервову систему і проявляється сильними судомами. Смертність від нього сягає 70%. Єдиний надійний спосіб захиститися — щеплення.

– Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, імунізація від правця (а з ним – і від дифтерії у складі комбінованої вакцини) здійснюється у 2, 4, 6, 18 місяців, а також у 6 та 16 років, - уточнюють у МОЗі. – Утім, імунітет на все життя не зберігається, тому необхідна ревакцинація у 26, 36, 46, 56, 66 і далі – кожні 10 років. Вчасна ревакцинація є вкрай важливою. Водночас лише 45,4% зробили її упродовж 2021 року. 

Відповідно, медики звернулися до усіх дорослих жителів Тернопілля із проханням – перевірити свій вакцинальний статус.

– Якщо від останнього щеплення проти правця минуло понад 10 років, обов’язково зверніться до найближчої амбулаторії або до медичного працівника в центрі розміщення внутрішньо переміщених осіб (ВПО), – наголошують у МОЗі. – Якщо ви плануєте захищати Україну на фронті, будь ласка, не забудьте обов’язково зробити таке щеплення. 

Нагадаємо, вакцини від дифтерії та правця в державних закладах охорони здоров’я – безоплатні. Якщо у дитинстві ви не вакцинувалися або точно не знаєте про це, необхідно отримати як мінімум 3 дози вакцини проти правця і дифтерії (АДП-М) – спочатку першу дозу, через місяць – другу, а через 6 місяців після другої – третю.

– У час війни, як і в мирний час, інформацію про всі щеплення вносять до електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ), – уточнюють фахівці. – Проте радимо також отримати на місці паперову довідку про проведену вакцинацію.

До слова, у Пресслужбі МОЗ України також повідомили про оновлену процедуру отримання препаратів за програмою «Доступні ліки» . Окрім того, медики запевнили, що на Тернопільщині можна отримати допомогу онкохворим, а також тим, хто хворіє на туберкульоз.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео