Діти, хворі на цукровий діабет, майже рік не отримують тест-смужок

_hvorim_na_cukroviy_diabet_hmelnichanam_dayit_tisyachu_griven_dopomogi_1_2016_04_19_10_00_36

Медики Тернопільської області стали частіше реєструвати випадки цукрового діабету серед дітей. Причому хворобу виявляють у різних вікових групах. На початку року кількість дітей з таким діагнозом становила близько 250. Усі вони потребували інсулінотерапії.

Показник поширеності захворювання на цукровий діабет по області у 2015 році складав 1,25 на 1000 дитячого населення, що трохи більше, ніж в середньому по Україні – 1,11, пише «Номер один».

За даними управління охорони здоров’я ТОДА, в області намітилась тенденція до росту цукрового діабету серед дитячого населення, який реєструється у різних вікових групах. Серед дітей до 6 років у 2015 році зареєстровано 47 випадків цукрового діабету. Оформлено на отримання соціальної допомоги 215 дітей з цукровим діабетом.

Для контролю рівня глюкози в крові та адекватного призначення препаратів інсуліну кожна дитина, хвора на цукровий діабет, повинна вимірювати рівень глюкози в крові 4 рази в день. Дітям до 6 років доводиться вимірювати цукор у крові 5-6 разів на день для проведення корекції інсуліну до стабілізації рівня глюкози в крові. Таким чином, протягом року дитина, хвора на цукровий діабет, проводить 1460-1500 вимірювань рівня глюкози в крові.

Згідно з державними програмами по цукровому діабету, кожна дитина, хвора на цю недугу, повинна отримати щорічно за кошти державного бюджету в середньому 550 штук тест-смужок до індивідуальних глюкометрів «Акку-Чек-Перформа» для самоконтролю рівня глюкози, решту тест-смужок батьки закуповують за власні кошти.

У 2015 році область отримала 196 тис. тест-смужок. Проведено розподіл глюкометрів та тест-смужок згідно з наказом департаменту. Кожна дитина, хвора на цукровий діабет, отримала по 750 шт. тест-смужок, якими була забезпечена до кінця року.

Торік засоби контролю глюкози не закуплялися. На початку року МОЗ здійснило перерозподіл смужок, призначених для міста Слов’янська Донецької області, але вони мали обмежений термін придатності – лише до 31 березня. Тернопільська область отримала ці тест-смужки 3 березня  в кількості 80000 штук. Згідно з наказами департаменту, проведено розподіл. На кожну дитину видано по 350 шт. цих тест-смужок, але фактично використовувати їх уже не було часу.

У 2016 році тендерна закупівля індивідуальних глюкометрів та тест-смужок для дітей, хворих на цукровий діабет, в Міністерстві охорони здоров’я України не проведена. Тож ці витрати тепер повністю лягли на плечі батьків.

Вибір читачів за тиждень

Відео