Велика користь маленької зелені, або Для чого тернополянин вирощує мікрогрін

IMG_20201218_093140

Коли минулої осені тернополянину Назарію Боровому захотілося корисної їжі, а що якість базарної та магазинної городини викликала сумнів, вирішив вирощувати мікрогрін. Мікрогрін — паростки, котрі росли не довше, ніж два тижні. Вважають, що у цей час вони особливо ніжні та корисні. Тепер Назарій вирощує таку зелень не тільки для себе, а й для інших.

Із ним поспілкувалася про те, у чому особливості пророщеного насіння та чому варто спробувати, як не вирощувати мікрогрін, то принаймні, покуштувати.

— Що таке мікрогрін і в чому його особливості?

— Це суперфуд, вирощувати який може кожен. Традиційно мікрогріном називають зелень, котра росла не довше двох тижнів, а її розміри не перевищують чотирьох сантиметрів. Якщо залишити рости й вона сягне восьми сантиметрів, набуде інших властивостей та називатиметься мінізеленню.

— Які обмеження чи правила споживання щойно пророслої зелені?

— Обмежень як таких немає, скоріш мова може йти про індивідуальну нестерпність. Наприклад, мікрозелень рекомендують обережно споживати тим, у кого є проблеми шлунково-кишкового тракту. Втім, це стосується будь-якої клітковини, оскільки надмірне захоплення нею може мати не терапевтичний, а зворотний ефект. Ще одна особливість пророслих зерен у тому, що ензими, які в них містяться, можуть вповільнити травлення, на це теж варто зважати. При проблемах зі шлунково-кишковим трактом не варто споживати рослини, які можуть спричинити здуття живота (як ось горох, нут, капуста) або підвищення кислотності (щавель, цибуля, гірчиця). Необхідно пам’ятати, що деякі рослини містять алергени. Так, у паростках петрушки та шпинату є багато ефірних олій і флавоноїдів, які можуть викликати висипання на шкірі.

IMG_20201211_100014
IMG_20201211_100014

— Які особливості пророщування зерен?

— Перш за все, слід обрати високоякісне, не оброблене хімічними препаратами, насіння. Потім ретельно його промити. Відтак — висаджування. Треба врахувати, що кожна рослина має свої норми висіву, приміром, деякі не можна садити дуже густо, бо можуть запліснявіти. Також треба забезпечити яскраве освітлення та інтенсивну циркуляцію повітря.

— Можливо, серед мікрозелені є та, котра яскраво відрізняється від інших?

— Мікрозелень пшениці має потужну лікувальну дію, а ось її смак, скоріш за все, сподобається не всім.

— А яка ваша улюблена?

— Мені дуже смакують паростки соняшника — можу дивитись фільм і їсти їх, ніби то насіння. А взагалі мікрогрін можна додавати до багатьох страв — часто присмачую ним салати та прикрашаю бутерброди.

— Чим вам подобається вирощування та споживання такої зелені?

— Напевно, естетичний фактор виступає на перший план — усе таке зелене та красиве.

Інна ВІКОНСЬКА

Фото надав Назарій Боровий

Вибір читачів за тиждень

Відео