Орест Сарматський

Для українських школярів запустять «Агроклас» (Агро-новини)

вер02

Компанія Syngenta в Україні та Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді Міністерства освіти і науки України (НЕНЦ МОН України) відкривають спільний проект «Агроклас» для учнів загальноосвітніх навчальних закладів м. Києва.

Як говориться у повідомленні компанії, «Агроклас» — це спільний освітній проект компанії Syngenta та НЕНЦ МОН України, який передбачає створення модернізованого навчального простору, оснащеного необхідним технічним та лабораторним обладнанням для проведення занять агрономічного напрямку для учнів середніх та старших класів.

0203
0203

«Основні напрямки роботи «Агрокласу» включають підготовку учнів до практичної та експериментально-дослідницької роботи в галузі сільського господарства; ознайомлення із сучасними технологіями вирощування сільськогосподарських культур, проведення занять з екології та агроекології для учнів загальноосвітніх навчальних закладів м. Києва, практичні та лабораторні заняття для учнів аграрного відділення Всеукраїнської природничої школи НЕНЦ МОН України, а також  навчальної практики студентів аграрних та педагогічних ВУЗів України», — говориться у повідомленні компанії.

Укрцукор: У новому сезоні виробників цукру стане більше

В Україні у 2017/2018 МР (вересень 2017-серпень 2018) працюватимуть 46 цукрових заводів.

Такі прогнози зробила асоціація «Укрцукор», повідомляють «Українські новини».

«У наступному сезоні цукроваріння (2017/2018 маркетинговий рік), за оцінками асоціації, будуть працювати 46 цукрових заводів, що на 4 більше, ніж торік», - повідомили в прес-службі.

0201
0201

Так, виробництво почнуть, серед інших, такі заводи: ТОВ «Соколівський цукор» (Вінницька область), ТОВ «Панда» (Черкаська область), ПАТ «Горохівський цукровий завод», (Волинська область) і Велико-Октябрський цукровий завод (Сумська область).

Початок сезону цукроваріння очікується орієнтовно в перших числах вересня.

Україна завершила збирання ранніх культур, встановивши декілька рекордів

В Україні завершено збирання ранніх зернових та зернобобових культур на площі 9,6 млн га (100%) і намолочено 37,3 млн т зерна.

Як говориться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства, 15 областей продемонстрували найвищу врожайність за весь період незалежності України.

Також вперше зафіксовано найвищу врожайність ячменю, жита та ріпаку. Так, ячменю намолочено 8,6 млн т при середній урожайності 34,3 ц/га, зібрано жита — 471 тис. т при урожайності 28,3 ц/га, та намолочено ріпаку — 2,1 млн т зерна при урожайності 27,6 ц/га.

 

Окрім того, за даними Мінагропроду, станом на 28 серпня зібрано: пшениці — 26,6 млн т при урожайності 41,8 ц/га; овсу — 487 тис. т при урожайності 25,0 ц/га; гороху — 1,1 млн т при урожайності 26,7 ц/га; гречки — 41 тис. т при урожайності 10,8 ц/га; проса — 29 тис. т при урожайності 15,1 ц/га.

При цьому, 15 областей показали найвищу врожайність зернових та зернобобових культур, серед яких ТОП-5: Хмельницька — 56,6 ц/га;  Івано-Франківська — 52,1 ц/га;  Вінницька — 50,0 ц/га;  Тернопільська — 49,8 ц/га; Чернівецька — 48,8 ц/га.

0202
0202

Найбільший обсяг зерна намолотили в: Одеській обл. — 3,8 млн т, Запорізькій, Харківській обл. — 2,8 млн т, Дніпропетровській обл. — 2,6 млн т, Вінницькій обл. — 2,4 млн т, Миколаївській обл. — 2,3 млн т.

«Попри несприятливі погодні умови, галузь вийшла на високі показники врожайності, за деякими культурами — на найвищі за роки незалежності. Ми зберігаємо попередні прогнози щодо врожаю, рівень якого повністю забезпечить продовольчу безпеку держави та генерує ресурс для експорту, співставний з минулорічним», — відзначив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

Він нагадав, що в минулому році аграрії досягли найвищого серед усіх галузей рівня рентабельності (31,6%) і в поточному сезоні, з урахуванням поступового зростання світових цін на сільгосппродукцію, є підстави для збереження високих показників прибутковості аграрного бізнесу.

Вибір читачів за тиждень

Відео