Віра Олександрович

Для жителів Тернопільщини, які повертаються з-за кордону, підготували зміни

Закордон_паспорт1

Застосунок «Вдома» тепер працюватиме по-новому, адже змінилися правила в’їзду в Україну. Жителям Тернопільщини, які планують мандрувати, варто це врахувати.

Нагадаємо, у нашій державі вже не залишилося жодної області, яка відповідала б показникам «зеленої» зони карантинних обмежень. Значно ускладнилася ситуація із захворюваністю на COVID-19 і на Тернопільщині. Це і спонукало урядовців до змін, що стосуються карантину. Як повідомили на сайті Кабінету Міністрів, відтепер при перетині державного кордону невакцинованим треба буде встановити застосунок «Вдома». До того ж, він змінить свій функціонал — встановлювати застосунок доведеться на 72 години, до моменту, поки людина зробить ПЛР-тест чи тест на антиген.

- Необхідності проходити контроль на основі даних геолокації та розпізнавання обличчя більше не буде, - уточнили урядовці. - Мінцифри розробило застосунок «Вдома» у найважчий для країни час, за кілька днів. Він успішно виконав свою функцію.

До слова, за минулий рік застосунком скористалися майже мільйон людей, які поверталися з-за кордону і проходили 14 днів самоізоляції. Вони могли робити це вдома, в зручних умовах, або ж здати ПЛР-тест і завершити самоізоляцію. Тепер для реєстрації у застосунку «Вдома» потрібно буде вказати такі дані: - прізвище, ім’я, по батькові (за наявності); - серія та/або номер паспорта; - місце самоізоляції; - номер телефону. Після цього упродовж 72-х годин людина має зробити ПЛР чи антиген-тест. У застосунок має підтягнутися негативний результат. Тест обов’язково має бути зроблений у лабораторії, що верифікована у МОЗ. Після цього застосунок можна буде видалити.

- У випадку позитивного результату потрібно буде зателефонувати своєму сімейному лікарю, - уточнюють урядовці. - Якщо ж людина з будь-яких причин не зробила тест після перетину кордону, через 72 години застосунок деактивується, а інформація автоматично передається до правоохоронних органів. Вони вибірково перевірятимуть перебуванням у місці самоізоляції.

До речі, якщо людина не захоче встановлювати застосунок, то громадянам України доведеться пройти 14-денну обсервацію, а іноземцям відмовлятимуть у в’їзді на територію України. Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео