Віра Олександрович

Дозволений показник інцидентності Тернопіль перевищив більш як удвічі (відео)

Карантин1

Епідеміологічна ситуація із захворюваністю на COVID-19 за останні дні у Тернополі викликала тривогу у медиків. Через це дотримання вимог карантину у місті тепер контролюватимуть ретельніше, а деякі пом’якшення взагалі скасують. 

Про це йшлося під час термінового онлайн-засідання оперативного міського Штабу із подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 11 червня. Тож про обов’язкові дезінфекцію, маски і рукавички ми ще нескоро почнемо забувати.

Нагадаємо, досі послаблення протиепідемічних вимог у Тернопільській міській територіальній громаді (МТГ) впроваджували згідно із постановою Кабміну. Все відбувалося поетапно і без збоїв, за певними датами. Однак через два спалахи інфекційної недуги – на одній із підстанцій швидкої допомоги і через ювілей, де у селі Баворів Тернопільського району зібралися на застілля 55 осіб.

Станом на 11.06.2020 р. на території Тернопільської МТГ, за інформацією медиків, від початку епідемії зареєстрували 194 лабораторно підтверджених випадків COVID-19 методом ПЛР. Серед інфікованих – лише 19 дітей. Причому 92 особи вже одужали. Інтенсивний показник наразі становить 82,1 випадків на 100 тис. населення, що менше, ніж загалом в області. У нашому краї вже 1349 лабораторно підтверджених випадків, тобто - 125,9 на 100 тис. населення. 

Показник інцидентності за тиждень у Тернополі значно погіршився і нині становить 28,1 випадків на 100 тис. населення. Нагадаємо, у МОЗ для введення адаптивного передбачили інші цифри – до 12 випадків на 100 тис. населення. Важливим є й інший показник. І він – доволі непоганий, порівняно з іншими населеними пунктами Західної України. Так, лабораторно обстежили методом ПЛР уже 652 жителі Тернополя, що становить у середньому 93,1 досліджень на день. На додачу, завантаженість інфекційних ліжок у лікарні швидкої допомоги - 30%, у дитячій міській лікарні – лише 3%. У МОЗі вимагали, щоб було менше 50%.

Але взявши до уваги вище згадані показники захворюваності на COVID-19, а також рішення регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській обласній держадміністрації від 10.06.2020 р. за №20, а також - керуючись постановою Кабінету Міністрів від 03.06.2020 р. за №435 щодо етапів виходу з карантину, керівник робіт із ліквідації медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру місцевого рівня тимчасово, тобто на період до стабілізації епідеміологічної ситуації COVID-19, вирішив: у Тернопільській МТГ деякі пом’якшення варто скасувати, а виконання решти вимог – контролювати набагато ретельніше.  

Із міським головою Сергієм Надалом погодилися усі члени Штабу. До речі, у засіданні сьогодні, 10 червня, брали участь:

- заступник директора ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» в Тернопільській області Володимир Паничев;

- начальник міського відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Василь Даньчак;

- начальник Тернопільського відділу поліції Головного управління Національної поліції в області Сергій Осадця; 

- начальник управління патрульної поліції в області Богдан Шевчук;

- начальник Тернопільського міського відділу УДСНС України в області Віталій Поворозник;

- начальник Тернопільського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в області Іван Гавришків; - начальник управління транспортних мереж та зв’язку Олег Вітрук;

- начальниця управління освіти та науки Ольга Похиляк.

Фото із відкритих джерел, відео зі сторінки Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук» 

Вибір читачів за тиждень

Відео