Ростислав Фук

Експерти розповіли, як доглядати за сливою, щоб вона принесла багатий урожай

Насамперед краще перестрахуватися і заздалегідь запитати в місцях продажу саджанців усі особливості сорту сливи, кажуть фахівці

2602 (Copy)

Як відомо, сливи ранніх сортів дозрівають в липні, більш пізні вже в жовтні. Часом ми не розуміємо, чому слива цвіте, а плодів немає. Дерево на вигляд цілком здорове, але не дає врожаю, або ж родить далеко не так, як хотілося б. Як змусити сливу цвісти і плодоносити – пише agronews.ua

Треба правильно сформувати крону

Коли ваше сливове дерево не цвіте і не дає плодів, а йому вже понад 10 років, проблема, ймовірно, в тому, що неправильно сформована крона. Для виправлення ситуації потрібно ще ранньою весною, до моменту початку сокоруху, обрізати зайві внутрішні гілки. Така процедура допоможе променям сонця без перешкод проникати всередину дерева і передавати ультрафіолетову енергію всьому листю.

Щоб підвищити врожайність сливи, можна провести горизонтальне формування молодих гнучких гілочок дерева. Вам знадобиться відігнути пагони на кут 90 градусів, підв’язати їх до вже вбитого кілочка мотузкою, за 1 рік розв’язати і розпрямити гілки. Як прискорити плодоношення сливи – використовувати цей ефективний метод.

За обмеженої площі ділянки до крони дерева радять прищеплювати гілки двох-трьох інших сортів сливи. Уже в майбутньому дерево має дати плоди.

Посадіть сливі дерево-сусіда

Буває, що дерево цвіте, але зав’язі не з’являються. Треба знати, що багато сортів слив найчастіше безплідні. Отже, для того, щоб запилення проходило плідно, дереву потрібні дерева-сусіди, але іншого сорту. Нерідко трапляється, коли кожному конкретному сорту дерева потрібно сусіднє дерево відповідного сорту. Для швидкого запилення знадобиться посадити дерева досить близько один до одного.

Якщо запилювач невідомий, можна посадити самоплідні сорти сливи – Оленка, Суперниця, Герман, Ранок, Стенлі та інші.

Якщо вам цікаво знати, яке сусідство не любить слива, пам’ятайте, що не слід саджати її поруч з грушею, абрикосом, персиком або березою. Між собою “не дружать” східні і західні різновиди таких дерев.

Налагодження запилення

Слива може не давати плодів, у тому числі й через погане запилення квіток, які ще не розпустилися. Зав’язь в таких випадках утворюється в малій кількості. На запилення може впливати і погода – коли холодно і дощ, бджоли не літають, сирий пилок квіток на деревах погано відділяється від пиляків. Для того, щоб в саду з’явилися смугасті комахи, можна висадити рослини-медоноси.

Квіткові бруньки можуть загинути через весняні заморозки і перепади температур.

Легкий стрес для дерева

Цілком може бути, що ви занадто перестаралися з підгодівлею вашого дерева. У таких ситуаціях, коли харчування дуже багато, а умови для сливи занадто хороші, дерево може набрати “масу”, наростити гілки, листя, а от плоди приносити не буде.

Тоді потрібно виправляти ситуацію – знадобиться пропустити декілька етапів підгодівлі дерева і ввести його в стан так званого легкого стресу. І дерево “зрозуміє”, що треба давати плоди.

Підгодуйте сливу мікроелементами

Слива може не цвісти, якщо харчування недостатнє, надлишкове або незбалансоване. Потрібно додати в підгодівлю мікроелементи, оскільки без потрібної кількості заліза, цинку і фосфору слива не зможе сформувати свої квіткові бруньки.

Робити багато роботи вам не знадобиться, треба тільки додавати спеціальні комплекси мікроелементів, коли підгодовуєте дерево навесні і восени. Або ж знадобляться мінеральні добрива, в яких є потрібні сливі речовини. Тепер ви дізналися, які добрива любить слива.

Повинні допомогти навіть народні засоби – до пристовбурного кола сливи вноситься 2 склянки деревної золи, а також 2 склянки меленої яєчної шкаралупи.

Захистіть дерево від зайвих впливів або пересадіть його

Сливі може не сподобатися ділянка, на якому вона посаджена, і дерево не буде давати плоди. Там, де мало сонця, постійні вітри і холоду, у дерева може бути менше квіткових бруньок, а зав’язі можуть і взагалі бути відсутніми. Якщо ви посадили свою сливу між будинком і парканом або ділянкою, яка обдувається вітром, дерево потрібно пересадити.

Коли такої можливості немає, треба міняти умови. Сад слід обнести як мінімум 2-метровим парканом, який буде пропускати світло, або ж встановити поруч з деревом захисні екрани. Вони захистять сливу від вітряних поривів.

Правильно поливайте сливу

Формування квіткових бруньок на сливі відбувається влітку. При занадто жаркому сезоні дерево може навіть їх і не закласти. Всі сили підуть на видобуток і харчування, а на розмноження у сливи вже не вистачить можливостей.

Основна частина коренів у сливи знаходиться близько до поверхні на глибині до 40 сантиметрів. Саме в цьому місці грунт швидко висихає. Поливати сливу потрібно регулярно і рясно. Тільки за один раз молодому дереву знадобиться як мінімум 5 відер води.

На який рік плодоносить слива

Перевірте, чи не рано ви чекаєте врожаю від своєї сливи. Більшість дерев дають плоди вже на 3 рік, але є і такі сливи, які плодоносять тільки на 5-6 рік (Анна Шпет, Скороспілка червона) або ж взагалі на 6-8 рік (Угорка домашня, Очаківська жовта, Микільська Біла).

Краще перестрахуватися і заздалегідь запитати в місцях, де ви купуєте саджанці, всі особливості сорту сливи, який ви придбали.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео