Орест Сарматський

Фермерка з Вінниччини вирощує кілька тонн смородини на 10 сотках (Агроновини)

1601 (Copy)

Олена Гончар з села Снітків, що на Вінниччині, після виходу на пенсію дуже переживала, як звести кінці з кінцями. 

Поки місцевий переробник фруктів та ягід компанія «Тріада» не запропонувала жителям довколишніх сіл можливість вирощувати смородину для отримання додаткового прибутку. Про це пише agronews.ua.

У 2015 році компанія запустила проєкт, у рамках якого роздала розсаду зацікавленим місцевим жителям, для вирощування сировини на переробку. Потім виробник викупав у селян врожай ягід. Олена була однією з перших, хто прийняв пропозицію в селі. П’ять років тому їй передали 420 саджанців смородини, які вона посадила на 10 сотках свого городу. Через 4 роки обсяг викупленого у фермерки врожаю склав вже 2 тонни.

– Вся моя сім’я, включно з дітьми та онуками, допомагала висаджувати саджанці, – розповідає пані Олена. – Зараз ягоди забезпечують не лише мене, але й мою родину. Спочатку діти допомогли мені посадити кущі, а тепер вже я дітям допомагаю, – каже селянка.

Крім того, зараз пані Олена вирощує для компанії ще й овочі. Компанія безкоштовно забезпечує учасників проєкту не тільки посадковим матеріалом, а й консультує і навчає, отримуючи натомість високоякісні, вирощені в домашніх умовах фрукти та овочі для переробки.

1602 (Copy)
1602 (Copy)

Стало відомо, чому знижуються ціни на цибулю

В Україні знижуються ціни на цибулю. Причиною цьому є те, що частина зібраного урожаю тривалому зберіганню не підлягає через проблеми з якістю і продавати продукцію потрібно якнайшвидше. Про це пише agronews.ua.

Зазначається, що негативний ціновий тренд в сегменті цибулі галузеві пов’язано з ослабленням торгової активності на ринку. При цьому пропозиція на даний момент велика, а фермери збувають цибулю ранніх і середніх сортів, яка не придатна для тривалого зберігання.

Так, на даний момент ріпчаста цибуля коштує в межах 2,50-4 грн/кг ($ 0,09-0,14/кг), що в середньому на 13% дешевше, ніж в кінці минулого робочого тижня.

Зниження цін на сьогоднішній день пов’язане із загальним надлишком пропозиції цибулі на ринку.

Варто зазначити, що на сьогоднішній день ріпчаста цибуля в Україні вже надходить у продаж в середньому на 32% дешевшою, ніж в аналогічний минулорічний період. При цьому, багато виробників, які мають у своєму розпорядженні якісну продукцію, придатну для зберігання, на сьогоднішній день вважають за краще не вести реалізацію ріпчастої цибулі.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео