Олеся Поліщук

Фото прекрасного скверу в центрі Тернополя, який тепер не існує, «зірвало» соцмережу

243985655_3063897880514360_7244601384393627108_n

Фото скверу в центрі Тернополя, що колись був на вулиці Руській, «зірвало» одну місцевих груп у фейсбуці.

Його оприлюднив тернополянин Віктор Мадрі в групі «Що там у Тернополі?».

- Краса, яку знищили. Сквер по вул. Руській... він таким був десь до 1966 року. (Спільнота шанувальників історії та архітектури Тарнополя), - так прокоментував свій допис чоловік.

За один день цей допис зібрав майже 400 лайків. Його поширило понад 70 людей, а прокоментувало пів сотні. Коментують чорно-білу світлину переважно ті, хто пам’ятає цей сквер.

- Краса була надзвичайна!!! Цей бульвар перегукувався з Київським бульваром Шевченка, - написала Lida Dmytruk.

Тамара Воронцова розповіла, що на цьому бульварі були висаджені декоративні яблуні, які навесні нагадували сакури. За її словами поодиникі дерева - ровесники тих, що знищили, досі ростуть нині біля 6-ї школи і кооперативного технікуму.

- А я пам'ятаю, як ці дерев для мене були дуже великі, - поділилася спомином Люба Мацковська.

Кілька важливих фактів про цей бульвар додав Олексій Волик.

- Так, це був дуже гарний бульвар. Добре пам'ятаю, що коли на зупинці зупинявся, наприклад, львівський автобус, то якщо за ним їхала вантажна машина, вона не могла об'їхати автобус, і рух транспорту на вулиці зупинявся.

За його словами ліквідація цього бульвару була вимушеним кроком.
- Коли в 50-ті роки планували і будували цей бульвар, ніхто не міг уявити, що буде так швидко рости кількість автотранспорту. І ще однією причиною стало проектування і будівництво тролейбусної лінії, - каже чоловік.

Чимало учасників спільноти захоплюється красою бульвару, що колись був окрасою центру Тернополя. Але, водночас, фейсбучани пишуть, що за нинішнього транспортного потоку, їздити ним було б складно.

- Було гарно. Проте при сучасному транспортному потоці їхати можна б було тиждень по цій вулиці, - пише Anatolij Maslo.

Читайте на «Терені» більше про історію краю: «Телефонні апарати можновладців, і не лише їхні, поповнили експозицію одного з музеїв Тернопільщини».

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео