Тамара Коблик

10 жовтня в історії Тернопільщини

10

Цього дня народилися:

Акулов Володимир (1944, смт Гусятин)— український вчений-фізик, педагог. Доктор фізико-математичних наук (1987), професор (1989). Досліджує математичні методи у фізиці та питання теорії елементарних часток. Автор низки наукових праць.

Результат пошуку зображень за запитом "Акулов Володимир"

Пасько Володимир (1946, с. Великі Бірки Тернопільського району — 29 серпня 2014, м. Київ) — генерал-лейтенант медичної служби (від 2003 — в запасі), доктор медичних наук, професор, член Національної Спілки письменників України, організатор системи військово-медичної освіти та науки і медичної служби Збройних Сил України, письменник, громадський діяч. Член НСПУ 2002.

Результат пошуку зображень за запитом "Пасько Володимир"

Грушка Григорій (1859, с. Зарубинці, нині Збаразького району — 1913, с. Пеняки, нині Бродівського району Львівської області) — священник, поет, редактор, видавець, громадсько-освітній діяч.

Іщенко Олег (1956, м. Бережани) — правник, фінансист, громадський діяч. Народний депутат України (від 1995, 2-й тур; 1998-2002).

Козак Іван (1886, м. Теребовля —  близько 1970, США) —  дириґент, громадський діяч

Хорощак Василь (1975, с. Хлопівка Гусятинського району) — спортсмен (пауерліфтинг). Майстер спорту міжнародного класу.

Билиця Ярослав (1949, с. Підгайчики Теребовлянського району) – педагог, вчений у галузі філології. Автор 60 наукових праць із сучасної фразеології німецької мови

Pasted into 10 жовтня в історії Тернопільщини
Pasted into 10 жовтня в історії Тернопільщини

Бонітенко Олександр (1892, м. Почаїв, за іншими даними с. Лосятин, обидва нині – Кременецького району – 15. 07. 1980, с. Вербовець Лановецького району) – церковний діяч, митрофорний протоієрей (1930). За радянської влади зазнав переслідувань за відмову зректися сану.

Буртняк Анатолій (1983, м. Тернопіль) – лікар. Автор наукових і науково-практичних праць, у т. ч. в закордонних виданнях.

Плющ Надія (1943, с. Смиківці, нині Тернопільського району - 25.06.2014) – громадська діячка. Від 1990 – в “Союзі українок”: член Кординаційної ради, заступник голови, від 2001 – голова обласної організації.

Прокопів Ліна (1981, м. Тернопіль) - депутат міської ради.

Pasted into 10 жовтня в історії Тернопільщини
Pasted into 10 жовтня в історії Тернопільщини

Юрій Юрик (1977, м. Тернопіль) - депутат Тернопільської обласної ради.

Pasted into 10 жовтня в історії Тернопільщини
Pasted into 10 жовтня в історії Тернопільщини

Цей день в історії Тернопілля:

1896 – в м. Бережани засновано сиротинець Служницями Сестрами, яким вони опікувалися до 1939.

1940 – заарештований органами НКВС Пакуляк Михайло, учасник національно-визвольних змагань.

1946 - захоплення пошуковою групою МВС криївки ОУН біля села Хоростець Козлівського району Тернопільської області (знищені капітан і сержант, загинули в бою райпровідник ОУН-Зборів Іван Крицель-Кий і його охоронець Микола Андрусишин-Орел)

1946 - зіткнення ОУН з МВС у селі Золотники Підгайцівського району Тернопільської області (загинув у бою бойовик Данило Палихата-Бук.

2014 – у Тернопільській області оголошено День жалоби у зв'язку із загибеллю Рави Андрія та Віктора Пунди під час виконання службових обов'язків у зоні проведення бойових дій.

2014 – в селі Футори поховали Раву Андрія – молодшого сержанта Збройних сил України, загинув у бою поблизу села Миколаївка (Волноваський район Донецької області).

10-го жовтня відзначається Всесвітній день психічного здоров'я. Ця дата входить до переліку міжнародних днів, що відзначаються ООН.

Багато хто вважає, що психічне здоров'я — це відсутність психічних захворювань. Насправді це загальне благополуччя, на тлі якого людина здатна реалізовувати свій потенціал і справлятися з щоденним стресом.

Американське прислів'я стверджує, що психіатрія — це єдиний бізнес, де клієнт завжди неправий. Можливо, це так, але от на думку Валентина Доміля «психіатри — єдині посередники між світом божевільних і божевільним світом» — і це чиста правда. Через відсутність конкуренції психіатри можуть собі дозволити зрідка порушувати непорушні закони Великого Бізнесу.

Це свято відзначається з 1992 року і щороку приділяється увага певній темі: «Жінки і психічне здоров'я», «Психічне здоров'я і старіння», «Психічне здоров'я і робота». На кожну з цих тем можна довго дискутувати, чи не так? Дружина-істеричка; теща, яку хочеться відіслати куди-небудь подалі; начальник-ідіот — всі ці персонажі з нашого реального життя. І варто замислитися, що «якщо тобі здається, що всі навколо зійшли з розуму — йди до психіатра». Анекдоти на тему психіатрії були і будуть, але все смішно до тих пір, поки допомога не знадобиться саме тобі.

Всесвітній день психічного здоров’я відзначають в жовтні

День працівників стандартизації та метрології в Україні на підставі Указу Президента №910/2002 від 08.10.2002 відзначається щорічно 10 жовтня.

День працівників стандартизації та метрології України

Щороку у другу неділю жовтня майстри пензля відзначають День художника України. В цей день, звичайно ж, прийнято говорити про роль образотворчого мистецтва в культурному розвитку всього людства. Цей досконалий і неповторний вид творчості є одним з головних у сучасному світі. За допомогою своїх робіт художники передають внутрішні переживання, красу і недоліки навколишнього світу, намагаються достукатися до людей, несучи їм свої ідеї.

Історія українського живопису дуже багата. Безліч художників України в своїй творчості досягли світового визнання. Вони є майстрами графіки, пластики, абстракції, проявляючи себе у різних напрямках цього мистецтва.

День художника в Україні можуть по праву відзначати люди, чиї твори стали невід’ємною частиною світового фонду живопису. Потенціал сучасних художників країни також вартий уваги, адже багато з них організовують свої виставки не тільки на Батьківщині, а й за кордоном — у найвідоміших виставкових центрах. При цьому вони залишаються впізнаваними й самобутніми.

День художника

Указом Президента України від 5 жовтня 2004 року (№ 1178/2004) в Україні встановлено професійне свято – День працівників державної санітарно-епідеміологічної служби, який щорічно відзначається у другу неділю жовтня.

Державний санітарно-епідеміологічний нагляд охоплює всі сфери життєдіяльності людини: умови проживання, праці, харчування, відпочинку, виховання і навчання дітей та підлітків. Тому санітарно-епідеміологічна служба займає ключову позицію в системі охорони здоров’я країни.

Державна санітарно-епідеміологічна служба вже більше 80 років є ефективною складовою галузі охорони здоров’я, яка забезпечує реалізацію державної політики у сфері профілактичної медицини, стоїть на варті здоров’я та працездатності людей, захищає їх від небезпечних інфекційних захворювань.

Професійне свято День працівника державної санітарно-епідеміологічної служби в Україні

Святкування Дня професійних спілок в Україні проходить у другу неділю жовтня. Ідея свята виникла в 2017 році. Святкові заходи включають вшанування учасників профспілкового руху на захист прав робітників підприємств і організацій.

День професійних спілок в Україні святкують у другу неділю жовтня

Іменини сьогодні святкують Аристарх, В'ячеслав, Гнат, Марко.

Вибір читачів за тиждень

Відео