Віра Олександрович

Як не потрапити під серйозні штрафні санкції, пояснили жителям Тернопільщини

Волошинович_нове

Чи є відповідальність за порушення податкового законодавства у період карантину? Чи застосовують штрафи за несвоєчасну сплату ПДВ після подання уточнюючого розрахунку? Який порядок формування податкового кредиту з ПДВ?

На ці та інші запитання відповіла начальниця управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків Головного управління ДПС у Тернопільській області Наталія Волошинович. Найцікавіші відповіді для читачів «Терену» підібрали у Секторі інформаційної взаємодії Головного управління Державної податкової служби (ДПС) в області.

- Через помилку в ІПН контрагента потрапила зайва податкова накладна. Чи можна виправити її через коригування з типом причини 20?

- У ситуації, коли зайва податкова накладна потрапила до ЄРПН через помилку в ІПН контрагента, недоречно виправляти через розрахунок коригування з типом причини 20. Варто це робити звичайним розрахунком коригування із кодом причини коригування «103» (повернення товару чи авансових платежів), який виводить показники зайвої податкової накладної в нуль.

- Уточніть, чи є відповідальність за порушення податкового законодавства під час карантину?

- Штрафні санкції не застосовують за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня 2020 р. по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину.

Зауважу, зазначене звільнення поширюється не на всі види порушень. Так, наприклад, штрафи за порушення нарахування, декларування і сплати ПДВ та акцизного податку навіть у період дії карантину будуть застосовувати.

- Орендар повертає орендодавцю орендоване приміщення, що протягом періоду договору було відремонтоване. Як цю операцію оподаткують ПДВ?

- Повернення орендованого приміщення із поліпшенням розглядається як надання послуг орендодавцю, що оподатковується 20% ПДВ таким чином: * якщо орендодавець не відшкодовує витрати на поліпшення, то повернення офісних приміщень з ремонтом визнається безоплатним постачанням послуг, яке оподатковується ПДВ 20% з базою оподаткування в розмірі вартості придбання товарів/послуг на ремонт; * якщо орендодавець відшкодовує витрати на поліпшення офісних приміщень, та повернення визнається наданням послуг та оподатковується ПДВ у розмірі 20%, базою оподаткування в розмірі договірної ціни таких послуг (отриманого відшкодування), але не нижче «звичайної ціни».

- Чи застосовують штрафи за несвоєчасну сплату ПДВ після подання уточнюючого розрахунку – у терміни сплати за основною декларацією?

- Платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, зобов'язаний, за винятком певних випадків, надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку.

За порушення правил сплати (перерахування) грошового зобов'язання ст. 124 Податкового кодексу України передбачили штрафи в розмірі від 5 до 50% із суми несвоєчасно сплаченого грошового зобов’язання. Незалежно від того, з яких причин платник податку не зміг своєчасно сплатити узгоджену суму грошового зобов'язання за уточнюючим розрахунком, такий платник після фактичної сплати повинен сплатити суму штрафу у розмірі, що залежить від наявності умислу в його діях і терміну прострочення.

- Який порядок формування податкового кредиту з ПДВ на підставі рахунку (за показниками приладів обліку), якщо постачальник не реєструє відповідні податкові накладні в ЄРПН?

- Зазначу, якщо у договорі передбачили постачання послуг, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, та рахунок, виставлений їхнім постачальником, містить загальну суму платежу, суму податку і податковий номер постачальника таких послуг, то на підставі такого рахунку отримувач послуг може сформувати податковий кредит без отримання податкової накладної.

При цьому платник податку не може включити до податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду суми ПДВ на підставі рахунків за надані послуги, що були виставлені постачальником за показниками приладів обліку за попередні звітні (податкові) періоди. Якщо платником ПДВ у періодах виникнення права на податковий кредит не були включені до складу податкового кредиту суми ПДВ на підставі документів, які без отримання податкової накладної дають право на податковий кредит, то зазначені суми податку можуть бути включені платником до складу податкового кредиту на підставі таких документів шляхом подання за звітні періоди, в яких виникло право на податковий кредит, уточнюючих розрахунків з урахуванням строків давності.

- Чи є відповідальність за порушення граничних термінів реєстрації помилково (безпідставно) складених податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних?

- При здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку-продавець товарів/послуг зобов’язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних і надати покупцю за його вимогою.

За порушення граничних термінів реєстрації податкових накладних і розрахунків коригування до таких податкових накладних в ЄРПН застосовують штрафні санкції. Ст. 120 прим. 1 ПКУ не визначили винятків щодо застосування штрафних санкцій за порушення терміну реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН, у тому числі - тих, які після їхньої реєстрації визнаються як помилково (безпідставно) складені. Не призначають штрафи за порушення строків реєстрації ПН/РК у ЄРПН, вчинені протягом періоду з 01.03.2020 р. по останній календарний день місяця (включно), у якому завершується дія карантину.

Довідка. ПДВ – це надбавка до ціни товару/роботи/послуги. Тобто покупець сплачує ПДВ, коли купує продукцію, товари, замовляє послуги, а обов'язок вести облік з податку і сплатити його в бюджет – зона відповідальності суб’єкта підприємницької діяльності. Принцип стягнення ПДВ, з першого погляду, достатньо простий: із суми податкових зобов’язань віднімаємо суму податкового кредиту і отримуємо суму податку, що підлягає сплаті до бюджету. Однак попри його простоту цей податок – один з найскладніших.

Фото надане Сектором інформаційної взаємодії Головного управління ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео