Віра Олександрович

Головам громад на Тернопільщині порадили «мати клямку в голові» (відео)

Власник нерухомості має сплатити 4-5 гривні податку за рік, а сам лист, яким йому податківці зобов’язані надіслати таке повідомлення, коштує утричі більше.

Про такий – суто тернопільський курйоз сьогодні, 31 травня, розповів начальник Головного управління ДФС в області Ігор Комендат. Зробив він це під час колегії Тернопільської облдержадміністрації (читайте також ТУТ і ТУТприм.).

  • Нагадаю, ставку податку на нерухомість визначає місцева рада. Лише у Тернополі депутати встановили сплату у розмірі 1%, а в 98% громад – на мінімально можливому рівні, тобто 0,1%, - не стримує емоцій пан Комендат. - Тому виходить, що зараз нам треба виписати близько 100 тисяч повідомлень із зобов’язанням до сплати 4-5 гривень. Причому закон регламентує, що я маю це зробити у конверті із маркою і відправити рекомендованим листом. Сама вартість цієї послуги – 16 гривень!

Причому держава, за словами пана Комендата, не фінансує такі послуги.

[embed]https://youtu.be/Vq3IczKvQ9E[/embed]

Тільки якщо враховувати громади краю, резерв цього податку становить – 101 мільйон на рік. Причому усі ці гроші йтимуть у місцеві бюджети, нагадав Ігор Комендат. Але у громадах цього досі, схоже, не розуміють.

  • Коли звертаємося до голів сільських рад, громад, то чуємо такий аргумент: «А це депутати так проголосували», - додає він. – Я розумію, що саме у депутатів – найбільші хати… Прошу, подумайте над цим. Треба ж мати клямку в голові! Як може людина сплачувати за будинок 3 гривні? А з іншого бюджету ми мусимо витратити 13, щоб виконати вимоги.

Так, цю ситуацію дійсно можна вважати абсурдною. Проте начальник Головного управління ДФС в області принагідно наголосив: збільшення ставки податку на нерухомість вигідне насамперед самим громадам.

Фото і відео авто

Вибір читачів за тиждень

Відео