Тамара Коблик

Графіки відключення світла у Тернополі та області: де шукати

В даному графіку передбачається черговість вимкнення 6 через 3 години або 3 через 6 годин

На Тернопільщині почали вимикати світло. Це пов'язано зі збільшенням споживання електроенергії під час похолодання. Потужностей українських електростанцій недостатньо через наслідки п’яти ракетно-дронових атак, здійснених росією по українській енергосистемі з 22 березня. Розповідаємо, де знайти графік погодинних відключень.

Графіки погодинних відключень (ГПВ) для побутових та промислових споживачів будуть діяти по всій Україні з 00:00 до 08:00 та з 19:00 до 24:00 17 травня. Диспетчерський центр «Укренерго» вже довів до обленерго ліміти споживання для кожного регіону. Про це повідомили у пресслужбі «Укренерго».

ГПВ - це той графік погодинного відключення електроенергії, який застосовувався під час важкої ситуації в енергетиці в 2022-2023 роках.

Даний  графік погодинних вимкнень електроенергії на тиждень з 13 по 19 травня 2024 р. оприлюднений на офіційному сайті АТ «ТЕРНОПІЛЬОБЛЕНЕРГО».

В даному графіку передбачається черговість вимкнення 6 через 3 години або 3 через 6 годин. Тобто, виходячи із погодинного навантаження на енергосистему, енергетики будуть корегувати це навантаження, вмикаючи або вимикаючи певну групу споживачів.

Якщо хтось із споживачів не пам'ятає свою групу, то її можна перевірити в Додатку до ГПВ, який теж є на сайті АТ «ТЕРНОПІЛЬОБЛЕНЕРГО».

Важливо пам’ятати, що відразу після вимкнення електроенергії, потрібно відключити від мережі усі прилади, які споживають багато електроенергії і не поспішати вмикати всі електричні прилади у перші хвилини після ввімкнення електроенергії.

В разі раціонального використання електричної енергії споживачами та дотримання  Тернопільською областю доведених НЕК «Укренерго» лімітів споживання електричної енергії, енергетики не будуть застосовувати додаткові черги. 

Світло можуть і не вимикати, якщо енергетики не бачитимуть серйозного дефіциту. Тож варто слідкувати за сторінками Тернопільобленерго та Укренерго у соціальних мережах для оперативної інформації.

Для тернополян є ще один простіший спосіб дізнатися, коли не буде світла за їх адресою.

У додатку «е-Тернопіль» для мешканців Тернопільської громади доступні графіки погодинних відключень електричної енергії.

Для того, щоб скористатись графіками, необхідно завантажити додаток «е-Тернопіль» (для iOS та для Android). На головній сторінці обрати розділ «Мапи», з  переліку вибрати «Де світло», а далі – «Графіки». Після цього необхідно ввести адресу, за якою бажаєте дізнатись графік відключення світла.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео