Орест Сарматський

Гройсман на Тернопільщині розповів як треба «децентралізуватися» і розвивати фермерство (фоторепортаж)

IMG_2925 (Copy)

Децентралізація – одна з важливих реформ, яка необхідна для розвитку країни і яка успішно реалізується.

Про це сьогодні Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив на Всеукраїнському форумі уповноважених представників органів місцевого самоврядування – членів Асоціації міст України, що відбувся на Тернопільщині.

Він зазначив, що Уряд останні кілька років почав системно займатися місцевим самоврядуванням. За його словами, розвиток децентралізації базувався на трьох фундаментальних речах: повноваження, фінансовий ресурс та відповідальність. Володимир Гройсман нагадав, що в 2014 році було запроваджено фінансову децентралізацію.

 «Ми маємо сьогодні повноцінну систему фінансової децентралізації. Кожен з вас має можливість самостійно ухвалювати бюджет, незалежний в прийнятті рішень», - підкреслив Володимир Гройсман, звертаючись до учасників Форуму.

DSC_8019 (Copy)
DSC_8019 (Copy)

За його словами, громади демонструють успіхи в реалізації реформи. Про це, зокрема, свідчать тенденції до зростання місцевих бюджетів. Одним з лідерів запровадження реформи місцевого самоврядування є Тернопіль, яке Прем’єр-міністр відвідав учора.

«У Тернопільській області створено 26 об’єднаних територіальних громад. 10 буде створено ще в результаті виборів 11 та 18 грудня. Це є справді лідери. Люди, які брали на себе відповідальність. І що вони мають сьогодні. Бюджети об’єднаних територіальних громад Тернопільської області тільки від об’єднання по власним доходам збільшилися у три рази. Якщо говорити про цільову підтримку, то це дев’ять разів», - підкреслив Глава Уряду.

DSC_7955 (Copy)
DSC_7955 (Copy)

Він переконаний, що децентралізація – це крок до розвитку регіонів, адже в людей на місцях з’являються ресурси, і вони починають вирішувати існуючі там проблеми. За словами Володимира Гройсмана, лише децентралізація та об’єднання територіальних громад надасть можливості до економічного зростання навіть депресивного району чи області.

«Реформа не була простою. Вона є надзвичайно складною, тому що стосується безпосередньо життя людей. Багато є політичних спекуляцій, але досвід впровадження показує зовсім інше: що ми правильно вибрали шлях і маємо прийти до успіху, успіху конкретних громад, конкретних людей», - підкреслив Прем’єр-міністр. 

DSC_7953 (Copy)
DSC_7953 (Copy)

Також Уряд готує програму підтримки фермерства.

«Аграрії сьогодні формують майже 17%  ВВП країни. Але потенціал є набагато більший, оскільки правильні технології, правильне господарювання на українській землі дає можливість нам отримати , рекордні врожаї з безпрецедентною якістю, якої потребує сьогодні увесь світ. Україна входить в десятку кращих світових експортерів із пшениці, соняшникової олії, м’яса птиці. Тут є величезний потенціал. Нагадаю, саме з Тернопільщини тридцять років тому розпочався фермерський рух в Україні. І нині уряд працює над розробкою абсолютно потужної, якісної програми підтримки українського фермерства. Маємо інвестувати в розвиток фермерства, бо село це - не тільки поле. Село -  це в першу чергу люди і наші аграрні можливості. Тому така програма підтримки саме фермерів, невеликих господарств має стати основою нашої економіки. Для цього на початок виділимо щонайменше 1 млрд грн, шоб на селі було не тільки вирощування сільськогосподарської продукції,але й і переробка, створені нові робочі місця», - наголосив Володимир Гройсман під час відвідин приватного орендного підприємства «Іванівське» у Теребовлянському районі.

DSC_7998 (Copy)
DSC_7998 (Copy)

Під час спілкування із директором господарства, найстарішим в області аграрієм-керівником, заслуженим працівником сільського господарства України, кавалером трьох орденів «За заслуги» Антоном Біликом Прем’єр-міністр України обговорив проблеми, які наразі існують в сфері невеликого агровиробництва. Було звернуто увагу, що вже зараз фермерський рух - це значний ринок ємністю щонайменше 70 млрд грн, адже наразі в Україні працюють 32-35 тис. фермерських господарств з середнім торговим оборотом в 1-2 млн грн на рік.

DSC_7950 (Copy)
DSC_7950 (Copy)

DSC_7995 (Copy)
DSC_7995 (Copy)

Володимир Гройсман також запевнив сільських жителів Іванівки, що Уряд готовий й надалі допомагати селянам, ухвалюючи  необхідні нормативні акти, в тому числі й ті, які  стосуються  земельних відносин і запровадження адресної фінансової підтримки – в залежності від того, які напрямки господарювання мають фермерські господарства.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео