Віра Олександрович

Хворі на цукровий діабет у Тернополі можуть залишитися без ліків (фото)

Левчук_інсулін

Додаткові кошти державної субвенції на забезпечення інсуліном тернополян, хворих на цукровий діабет, попросили у Києві. Сума чимала – аж 4 млн грн.

Доповідав на сесії Тернопільської міської ради «Про звернення щодо виділення додаткових коштів державної субвенції на забезпечення інсуліном» головний медик Тернополя Ростислав Левчук. Він без обговорення у залі отримав 35 «за», адже депутати всерйоз перейнялися проблемою хворих на цукровий діабет.

Депутати2
Депутати2

Звернення уже відправили прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману і в. о. міністра охорони здоров’я Уляні Супрун.

Цитуємо документ: «У Тернополі складається критична ситуація із забезпечення інсуліном хворих на цукровий діабет. Медична субвенція на забезпечення інсуліном доведена Тернополю у розмірі 4967,1 тис. грн, що становить лише 40% до річної потреби. Фактично потрібно 11 млн 977,5 тис. грн. Для вирішення критичної ситуації із забезпеченням інсуліном дітей за кошти міського бюджету вже придбали препаратів на 200 тис. грн. Для забезпечення потреби до кінця року, із врахуванням залишків інсуліну, що були у закладах на початку 2018 року, додаткова потреба в коштах складає 4 млн грн…».

У міській раді наголосили, що кошти медичної субвенції, передбачені на інсулін, уже використали повністю. Тож у жовтні, листопаді і грудні жителі міста, хворі на цукровий діабет можуть взагалі залишитися без життєво необхідного препарату.

Президія
Президія

Як на це звернення відреагували у Києві, наразі невідомо. Однак ні для кого не є секретом, що у державній казні нині на всі потреби коштів не вистачає. Тому центральна вдала постійно нагадує органам місцевого самоврядування про те, що вони у результаті бюджетної децентралізації почали отримувати набагато більше коштів у місцеву казну.

Про те, що відбувалося у залі 5 жовтня, читайте ТУТТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео