1 серпня в історії Тернопільщини

1

Цього дня народилися:

священик, просвітницько-культурний діяч Євген Алиськевич (1912, с. Доброводи, нині Збаразького району – 1980, м. Тернопіль);

літературознавець, письменник Ярослав Вишиваний (1935, с. Юстинівка, нині Підгаєцького району – 11. 08. 2008);

вишиваний
вишиваний

тернопільський живописець і письменник, Антон (Антонін) Журавель (18. 07, за паспортом – 01. 08. 1934, с. Кропивня Новоград-Волинського району, нині Житомирської обл.);

журавель
журавель

вчений-історик, педагог, кандидат історичних наук, доцент, входив до редакційної колегії книги “Історія міст і сіл Української РСР. Тернопільська область” (1973) Ізяслав Забокрицький (1922, с. Жабокрич, нині Крижопільського району Вінницької обл. – 08. 03. 1977, м. Київ, похований у м. Тернопіль);

господарник, громадський діяч, підприємець Олег Косінський (1957, с. Ліски, нині Збаразького району);

косінський
косінський

науковець, завідувач кафедри іноземних мов та професійної комунікації ТНЕУ Наталія Лиса (1971, м. Тернопіль);

лиса
лиса

польський військовий діяч, юрист Теофіл-Кароль Марич (1888, м. Бережани – 18. 10. 1972, м. Ліверпуль, Велика Британія);

педагог, громадський діяч Микола Матвійків (1954, с. Годів Зборівського району);

матвійків
матвійків

педагог, музикант, диригент Богдан Процак (1945, с. Вел. Березовиця, нині смт Тернопільського району);

процак
процак

скрипалька, педагог Тетяна Сиротюк (1952, м. Кременець);

сиротюк
сиротюк

тренер (легка атлетика), заслужений тренер України, один із 6-и кращих тренерів Тернопільщини Ярослав Смечук (1958, с. Хотовиця Кременецького району);

смечук
смечук

поет, перекладач, драматург, публіцист, громадський діяч, володар Премії Братів Богдана і Левка Лепких, У. Самчука, М. Рильського Петро Тимочко (1925, с. Івачів Долішній, нині Тернопільського району Тернопільської області — 26 лютого 2005, м. Тернопіль);

тимочко
тимочко

військовик 128-ї гірсько-піхотної бригади (Мукачеве) Андрій Тимощук (1972, смт Теофіполь, Хмельницької області – 12.06.2015, смт Станиця Луганська ,Луганської області). Останні 10 років мешкав у селі Галущинці Підволочиського району. Службу розпочав у лютому. Два місяці був у Львові, пізніше у Закарпатті, а потім потрапив на Луганщину. Загинув від отриманих поранень. О 16:15 бойовики «ЛНР» з боку залізничного мосту (Червоний Яр) обстріляли з АГС-17 позиції сил АТО поблизу смт Станиця Луганська. Зустрічали тіло земляка-героя 17 червня на мості між Волочиськом та Підволочиськом. Поховали Андрія Тимощука 18 червня 2015 року в с. Галущинці.

Результат пошуку зображень за запитом "Тимощук Андрій Петрович"

заслужений лікар України, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри загальної та оперативної хірургії з топографічною анатомією, травматологією та ортопедією ТДМУ Віктор Шідловський (1943 р., с. Довгалівка, Талалаївського району, Чернігівської області).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Цей день в історії Тернопілля:

1871  р. відкрито відтинок «Золочів – Тернопіль» Галицької залізниці імені Карла Людвіга (залізнична лінія в Галичині, за часів Австрійської та Австро-Угорської імперій). Протяжність відтинку - 64,04 км.

1920 р. Галревком перебрався в Тернопіль, де ухвалив декрет «Про встановлення радянської влади в Галичині».

1934 р. смт. Микулинці стало адміністративним центром сільської гміни Микулинці. Проте до складу гміни воно не входило, а утворювало окрему міську до осені 1939 року.

1934 р. створено гміна Дзвинячка - адміністративну одиницю, що входила до Борщівського повіту Тернопільського воєводства ІІ Речі Посполитої. Утворена внаслідок адміністративної реформи.

1941 р. розпочалася німецька окупація Тернополя. Тривала до квітня 1944 року.

1941 р. територія колишнього Тернопільського воєводства приєднана до дистрикту «Галичина» Генеральної губернії Німеччини. Тут було відновлено поділ на повіти і гміни. Територія Кременецького повіту Волинського воєводства гітлерівці долучили до генерального округу «Волинь і Поділля» райхскомісаріату «Україна», створеного 20 серпня 1941. На окупованих землях адміністративні функції виконували німецькі військові власті.

2003 р. побачив світ перший номер газети «Катедра». Парафіяльна газета УГКЦ, друкований орган Катедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці.

2014 р. на Тернопільщині оголошено День жалоби за Орестом Квачем (боєць батальйону територіальної оборони «Айдар» Збройних сил України. Нар. 23 липня 1991 у м. Заліщики. Підірвався на міні 27 липня 2014 (23 роки) біля м. Лутугино Луганської області.)

В Україні сьогодні відзначають День інкасатора.

Збором і доставкою готівки, включаючи валюту і низку інших всіляких цінностей в операційні каси банку, займаються співробітники служби інкасації. Це небезпечна робота, яка вимагає від людини максимальної концентрації, уміння володіти ситуацією в критичні моменти і гарної фізичної підготовки.

інкасатори
інкасатори

Вперше інкасаційна служба при Державному банку Радянського Союзу була створена у 1939-му році 1-го серпня. Саме в цей день відзначається професійний святковий день всіма співробітниками цих служб, які так чи інакше пов’язали своє життя з цією серйозною професією.

А ще сьогодні розпочинається щорічна літня акція «Тиждень підтримки грудного вигодовування».

Дата проведення «Тижня підтримки грудного вигодовування» обрана невипадково, цього дня в 1990 році була прийнята Декларація про захист, заохочення та підтримку грудного вигодовування. Цю Декларацію підписали 32 країни і 10 агентств ЮНІСЕФ.

грудне вигодовування
грудне вигодовування

Проходить ця акція під егідою WABA - Міжнародного Союзу, що об’єднує організації та приватних осіб, які вірять у право матері на годування дитини грудьми і право дитини харчуватися материнським молоком. Ця організація присвячує свою роботу захисту, освіті і підтримці цих прав. WABA працює в тісному співробітництві з ЮНІСЕФ.

Всесвітня акція «Тижня підтримки грудного вигодовування» була задумана як один із стратегічних методів популяризації та підтримки природного вигодовування дітей, для пожвавлення і відновлення, в умовах втраченої традиції - годувати діток грудьми.

Різні організації, що підтримують традиційне природне грудне вигодовування проводять різні заходи для привернення уваги широкої громадськості до даної проблеми. Проводяться роз’яснювальні лекції для вагітних жінок, матерів-годувальниць, для персоналів пологових будинків та ін. За участю засобів масової інформації з’являються репортажі, замітки про користь і необхідність природного вигодовування.

Іменини сьогодні святкують Дмитро, Євген, Роман, Степан, Емілія.

Вибір читачів за тиждень

Відео