Віра Олександрович

Із особливою ревізією у Тернопіль приїде Дмитро Щебетюк

Щебетюк_ф

Моніторити Файне місто на доступність для людей з інвалідністю планують учасники проекту «Рейтинг доступності міст». Серед гостей – Дмитро Щебетюк.

Першими містами, якi Доступно.UA перевірить i внесе до рейтингу, стануть: Івано-Франківськ (11-17 серпня) i Тернопіль (17-24 серпня). Також, як повідомила координаторка проекту Лілія Ничипорук, на цьому етапі до рейтингу увійдуть інші українські міста з населенням від 100 до 250 тисяч: Миколаїв, Херсон, Чернігів, Суми, Полтава, Черкаси, Вінниця, Кам’янець-Подільський. Такий масштабний проект здійснюють за підтримки Фонду прав людини Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Уже 18 серпня о 10 годині у Центр Науки Тернополя розпочнеться майстер-клас для всіх охочих стати монітором і познайомитися із методикою оцінки свого міста, пояснює Лілія Ничипорук. До участі запрошуємо місцевих активістів, волонтерів, громадські ініціативи і всіх охочих зробити місто комфортним для всіх.

Окрім того, під час перебування у нашому місті Дмитро Щебетюк (травму хребта отримав у 2011 р. – прим.) розповість про два автостопи, в які він вирушав у межах проектів Доступно.UA: Україною і Білоруссю, а також – Західною Європою.

Щебетюк2
Щебетюк2

Ця зустріч заряджена на теплоту і безбар’єрність,запевняють організатори. – Адже Дмитро Щебетюк – чудовий співрозмовник. Він відомий багатьом завдяки участі у програмі «Телебачення Торонто» Майкла Щура та інших проектах.

До слова, мета рейтингу доступності міст порушити питання важливості безбар’єрного простору в українських містах, а також показати престиж i переваги від створення комфортного громадського простору для маломобільних груп населення. Це, зокрема, люди з інвалідністю, люди із маленькими дітьми і дитячими візочками, літні громадяни, мандрівники із важкими валізами тощо.

Для цього протягом року ми проведемо аудит міського простору 10-ти міст на відповідність державним будівельним нормам, додає Лілія Ничипорук. Рейтинг кожного міста сформують перевірки державних закладів, об’єктів інфраструктури, закладів харчування, громадських вбиралень, культурних закладів, публічних просторів тощо.  

За результатами перевірок експерти Доступно.UA розроблять рекомендації щодо якісних змін. Ці матеріали передадуть представникам місцевої влади. Усі подальші зміни моніторитимуть.

Долучитися до створення рейтингу доступності міст України зможуть усі охочі. Щоб всім було комфортно, організатори просять реєструватися ТУТ.

Фото зі сторінки Дмитра Щебетюка у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео