Орест Сарматський

Із вовни овець Меринос-Захід виготовлятимуть одяг для спортсменів Формули-1 (агроновини)

2802 (Copy)

З вовни, отриманої на фермі «Меринос-Захід», вже рік виготовляють пледи та ковдри, а цього року почнуть виробляти дитячий одяг та спеціальний одяг для спортсменів «Формули-1».

Про це повідомив власник ферми «Меринос-Захід» Дмитро Огнєв в рамках Agri Wisdom Summit.

«Зараз ми маємо 3,5 тис. овець, які утримуються на чотирьох фермах. Здебільшого ми займаємося племінною роботою, а не орієнтуємося на постачання м'яса. Також ми відкрили для себе ще один напрям — агротуризм, збудувавши в Дрогобичі нову ферму, куди можна приїжджати відпочити та ближче познайомитись із вівчарством», — розповідає Дмитро Огнєв. 

За його словами, 4 промислових ферми підприємства збудовані за європейськими стандартами з використанням найкращих практик і досвіду. Ферми зроблені з дерева, мають довжину 21 м і висоту понад 10 м. Ще дві таких ферми збудовано для іншого підприємства в Тернопільській області, де компанія «Меринос-Захід» виступає вже в ролі консультанта.

«Ми маємо значну проблему з людським ресурсом, оскільки багато хто виїжджає на заробітки за кордон, тож вирішили максимально роботизувати ферму. Для цього збираємося закупити дрони для пасовищ, які пастимуть овець. Також з австрійською компанією зараз працюємо над розробкою робота для годівлі тварин», — зазначає Дмитро Огнєв.

Молочний кластер в Україні може отримувати $1,5 млн прибутку

2801 (Copy)
2801 (Copy)

Молочний кластер на базі сімейних молочних ферм планують створити у Хмельницькій області.

Про це йдеться у повідомленні департаменту агропромислового розвитку Хмельницької облдержадміністрації. 

Як зазначається проєкт «Сімейні молочні ферми — добробут людей та сталий розвиток села»,  що впроваджується за участі уряду Швеції, ПРООН та реалізується кластером «Натуральне молоко», за підтримки ТОВ «Укрмілкінвест», має всі перспективи стати одним з рушіїв розвитку сільської місцевості України.

«Хмельницька область є найбільш активною серед інших областей, хоч і приєдналася до участі в проєкті нещодавно. В області уже діють 9 сімейних молочних ферм і спільними зусиллями до кінця 2020 року можемо відкрити ще 60 таких ферм», — зауважила фінансовий радник проєкту «Сімейні молочні ферми» Людмила Іващук.

Уточнюється, що створення кластеру сприятиме якісному та кількісному збільшенню нових робочих місць у вигляді самозайнятих фермерів-підприємців, збільшенню надходжень податків у місцеві бюджети та зменшенню тенденції трудової міграції за кордон.

Згідно з розрахунками учасників проекту, молочний кластер навколо заводу-переробника за участі 40-50 сімейних фермерських господарств та об’єднаних територіальних громад може отримувати $1,5 млн прибутку на рік, для сімейних ферм прибуток становитиме — $20 тис. Вартість проекту $6 млн окупиться за 3 роки.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео