Віра Олександрович

Карантин на Тернопільщині продовжили, у «жовту» зону перейдемо з 22 вересня

Основне

Рішення про продовження адаптивного карантину і режиму надзвичайної ситуації аж до 31 грудня 2021 року прийняли сьогодні, 20 вересня, на засіданні Кабінету Міністрів України.

Відповідно, обіцяну «жовту» зону епідемічної небезпеки на Тернопільщині ще не оголосили. І це – незважаючи на доволі тривожні показники. Отже, за словами Міністра охорони здоров’я (МОЗ) Віктора Ляшка, - поточна епідемічна ситуація - контрольована. Проте медики останнім часом фіксують зростання кількості нових випадків COVID-19. На його думку, наша система готова реагувати на нову хвилю захворюваності. Проте потрібно якнайшвидше вакцинувати українців.

- Засідання Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій має відбутися 21 вересня, - додав він. – Там і оголосять, з якої дати по всій території країни встановлять «жовтий» рівень епіднебезпеки.

Відповідно, зміни вже можуть почати діяти з 22 вересня. Додамо, Тернопільщина - серед областей, де нині найвищий показник захворюваності. Також перевищили норму у Чернівецькій, Луганській областях і Києві. Тож вже всім варто ознайомитися із критеріями переходу на онлайн-освіту. Їх розробили у МОЗ завчасно. Тому, залежно від особливостей епідемічної ситуації в кожному регіоні, форма навчання здобувачів освіти всіх рівнів може змінюватися. Навчальний процес може організовуватися за одним із трьох можливих сценаріїв: 1. «Зелений» рівень епідемічної небезпеки (низький рівень захворюваності): - відвідування закладів освіти дозволене у звичайному режимі, однак варто пам’ятати про протиепідемічні заходи, затверджені постановами головного державного санітарного лікаря України для дошкільних закладів та закладів освіти. 2. «Жовтий» і «помаранчевий» рівні епідемічної небезпеки (середній рівень захворюваності): - відвідувати заклад освіти можна за умови, якщо в ньому вакцинували щонайменше 80% персоналу. Освітній процес забезпечується як дистанційно, так і безпосередньо в закладі освіти із дотриманням правил дистанціювання та дотримання протиепідемічних вимог. 3. «Червоний» рівень епідемічної небезпеки (високий рівень захворюваності): - відвідувати заклади освіти заборонено всім, крім вихованців садочків, спеціальних закладів освіти та учнів 1-4 класів шкіл за умови, якщо в закладі вакцинували щонайменше 80% персоналу. Для інших здобувачів освіти навчання відбувається в інших формах, у тому числі дистанційно.

Графіка
Графіка

Втім, нові вимоги торкнуться кожного, наголосили у МОЗ: - заборонено проводити масові заходи за участю понад однієї особи на 4 кв. м площі території або наповненістю залів понад 2/3 місць у кожному окремому залі; - не більш як 4 особи за столиком у закладі громадського харчування, а відстань між столами – мінімум 1,5 м; - кінотеатри та інші заклади культури працюватимуть із заповненням залів менш як на 2/3 місць або 50% місць - у кожному окремому залі; - спортивні зали і фітнес-центри працюватимуть лише у разі обмеження кількості відвідувачів із розрахунку 1 особа на 10 кв. м площі тощо. Довідка. Повний перелік пунктів та центрів вакцинації з адресами та телефонами доступний на сайті: https://list.covid19.gov.ua Фото з сайту МОЗ  і сайту Уряду 

Вибір читачів за тиждень

Відео