Віра Олександрович

Кардинальні зміни для ресторанів, музеїв, шкіл і басейнів на Тернопільщині стартують уже 20 вересня

Ярмоленко

Нові карантинні обмеження з метою запобігання поширенню COVID-19 запровадив Уряд України. Як це вплине на жителів Тернопільщини, пояснила директорка обласного департаменту охорони здоров’я Ольга Ярмоленко.

Додамо, Постанова Кабміну традиційно набере чинність через 7 днів із моменту публікації, тобто вже із 20 вересня, пояснили у Тернопільській обласній держадміністрації.

- Розроблені заходи дозволяють стримати епідситуацію і, крім того, дають бізнесу працювати, але – за певних умов, - каже начальниця. – Тобто ми вже знаємо, за яким умов може працювати бізнес і комунальні підприємства. Власне, для того, аби всі могли пристосуватися, держава вже зробила все: у нашій країні доступні всі вакцини. Ба більше, українці мають змогу їх обирати, чого немає за кордоном.

Нагадаємо, останніми днями в Україні загалом і на Тернопільщині зокрема різко зростає кількість хворих на COVID-19. Таку картину прогнозували ще минулого тижня. Тому, зважаючи на нинішню критичну ситуацію і покладаючись на високу ефективність вакцин від COVID-19, а також - низький рівень можливості зараження вакцинованими особами, 13 вересня Уряд ухвалив зміни до Постанови №1236 «Про особливості поширення на вакцинованих осіб обмежень, встановлених з метою протидії поширенню пандемії гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

- Зміни до цієї Постанови насамперед стосуються сертифіката про вакцинацію, - наголошує Ольга Ярмоленко. - Вони передбачають, що COVID-сертифікат буде двох кольорів: «жовтий» або «зелений». Цей документ міститиме інформацію про вакцинацію, негативний результат тестування (діє 72 години – прим.) або одужання від COVID-19. Причому в «жовтому» сертифікаті буде інформація про перше щеплення, а «зелений» підтверджуватиме повний курс щеплення.

Власне, це все стосується сертифіката у цифровому форматі, оформленого у застосунку «Дія». Його треба встановити на своєму смартфоні. Паперові COVID-сертифікати друкувати на папері відповідного кольору не потрібно, уточнила Ольга Ярмоленко.

- У разі введення в регіоні «жовтого» рівня епідемічної небезпеки, навчальні заклади працюватимуть за умови наявності не менш як 80% працівників із «жовтими» чи «зеленими» COVID-сертифікатами, - додає вона. - Водночас обмеження такого рівня не застосовуватимуть до бізнесу чи організаторів масових заходів, якщо всі учасники (відвідувачі) і щонайменше 80% працівників кінотеатрів, ресторанів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів і басейнів матимуть COVID-сертифікати.

У разі введення «червоного» рівня епідемічної небезпеки вимоги посилять.

- Тоді працюватимуть лише ті заклади освіти, якщо 100% працівників мають «зелені» COVID-сертифікати, - наголошує медик. - Крім того, обмеження «червоного» рівня не будуть застосовувати за умови наявності у всіх учасників (відвідувачів), працівників та організаторів масових заходів, у тому числі -релігійних, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, розважальних закладів, ТРЦ, закладів громадського харчування, ринків, спортзалів та басейнів «зеленого» COVID-сертифікату. Тобто йдеться про повну вакцинацію!

Також, відповідно до нововведень, за умови наявності в особи, яка перетинає кордон України, «жовтого» чи «зеленого» сертифіката про вакцинацію або одужання від COVID-19, вона може не проходити самоізоляцію. Це ж стосується також осіб, які прибувають із тимчасово окупованих територій.

Фото зі сторінки Тернопільська обласна державна адміністрація

Вибір читачів за тиждень

Відео