Оксана Бучко

«Картонбокс» покаже на «КіноХвильці» тернополянам, як зняти мультики на телефон

Телефон і коробка – все, що потрібно київському фахівцю Тарасу Москаленку для зйомок анімації. Він поділиться досвідом із тернополянами під час останнього дня «КіноХвильки» 22 травня. На майстер-клас із створення мультфільму за допомогою мобільного запрошують сьогодні у Палаці Кіно о 12 год.

Тарас Москаленко створив канал «Картонбокс», через який мріє якомога більше інтегрувати анімацію в буденність. Він проводить свої майстер-класи спонтанно для різної аудиторії.

- Я виїжджаю в місто, бачу дітей – починаю проводити заняття, –  розповідає він. – Не усі включаються в процес. Це залежить від середовища, в якому діти перебувають. Зацікавлюються ті, в яких потім питають про анімацію і які знайдуть позитивне підтвердження такої діяльності. А також діти, які часто користуються телефонами і програмами. Коли вони включаються, їм достатньо просто спробувати – дзеркальні нейрони зафіксовують інформацію, яку вони згодом використовують на практиці.

За освітою Тарас – психолог. Під час занять він практикує навчання колективної творчості.

- Щоб створити творчий продукт, як от кіно, потрібна праця в колективі, –  продовжує він. – А це означає шукати спільну мову, не ображатись, адаптовуватись у конфліктних ситуаціях. У школі діти переважно усі самі за себе. Вони не вміють співпрацювати з іншими. Я намагаюсь створити для них такі умови, в яких було б комфортно діяти в команді. А також ставити задачі, які б максимально включали їхню творчість. У ході занять сформувалось багато способів, як подати це у формі гри. Моє бачення – кожен може творити. А разом ми можемо набагато більше.

Анімаційні історії виходять після таких майстер-класів цілісними сюжетами – зрозумілими для усіх, без надмірних абстракцій. Тарас хоче використовувати таку діяльність також для вирішення соціальних проблем. Він започаткував проект «Життєлюби», учасниками якого є старші люди і вихованці дитбудинків. Також планує брати участь в еко-проектах.

- Соціальна взаємодія значно порушена у вихованців дитбудинків, – додає Тарас. – Вони звикли бути в оточенні людей, які подають усе готове. А коли виходять із закладів, поводяться так, ніби усі їм щось винні. Це порушує взаємодію з оточуючими. Інша категорія – старші люди, які з віком втрачають тонус і не хочуть пізнавати нове. Ми хочемо проводити спільні майстер-класи, аби допомогти цим категорій влитись у життєвий потік. Все, що для цього потрібно – платформа для проведення майстер-класів.

Переглянути роботи, які зробили під час таких занять, можна на каналі cartoonbox_masters в Instagram.

Фото автора і cartoonbox_masters

Вибір читачів за тиждень

Відео