Орест Сарматський

Кількість державних сільгоспземель зменшилася на 3 млн га (Агроновини)

2101 (Copy)

Із 2017 р. площі державних сільгоспземель зменшилися з 10,4 млн га до 7,2 млн га (враховуючи АР Крим), тобто майже на 3,2 млн га і на 3 млн га без АРК. До 2017 р. все було майже без змін. 

Про це на своїй сторінці у Facebook написав професор Київської школи економіки Олег Нів’євський, передає AgroPolit.com. 

За його словами, частина земель перейшла в комунальну власність – це 1,68 млн га (за даними Держгеокадастру). А решта 1,32 млн га була приватизована. І це не підмораторна земля, вона спокійно купується-продається.

– Уряд планує передати сільгоспземлі державної власності за межами населених пунктів у комунальну власність громад. Відповідний проект Рада планує розглянути уже незабаром. Проте може статися так, що до моменту запровадження обігу громадам мало що залишиться. На початку 2017 р. у державній власності перебувало близько 10,4 млн га сільськогосподарських угідь, враховуючи територію АРК, з яких 3,2 млн га – у постійному користуванні державних підприємств, установ та організацій (включно з 465 тис га земель НААН), 2,5 млн га – у запасі, 4,7 млн га – в оренді. Тільки 27,5 тис га перебували у комунальній власності, – написав він у своїй колонці на сайті «Економічна правда». 

Експерт додав, що на території АРК у державній власності нараховувалося близько 560 тис. га сільгоспугідь і у графіці показав стабільну динаміку кількості державних та комунальних земель аж до початку 2017 р.

– Кількість державних земель у 2016 р., порівняно з 2014 р., зменшилася лише на 126 тис. га. Проте за останні два роки площа державних земель скоротилася майже на 3 млн га. Частина цієї землі, 1,68 млн га, перейшла у комунальну власність об'єднаних територіальних громад (ОТГ), – написав Олег Нів’євський.

Загалом кількість комунальних аграрних земель збільшилася до 2,186 млн га. Швидше за все, додаткові 0,5 млн га – це ділянки, власники яких померли. За законом, такі землі передаються в комунальну власність.

Таким чином, тільки за два роки 1,32 млн га або 14% державних земель перейшло в приватну власність, швидше за все – в рамках безплатної приватизації земель.

2102 (Copy)
2102 (Copy)

В партії охолодженого м’яса бройлерів з Польщі виявили сальмонелу

До Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів надійшло інформаційне повідомлення системи RASFF, згідно з яким в партії охолодженого м’яса бройлерів з Польщі виявили сальмонелу. Повідомляє пресслужба Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

У повідомленні системи RASFF №2019.3638 йдеться про виявлення сальмонели в охолодженому м’ясі бройлерів (заморожене м’ясо механічного обвалювання), експортованому з Польщі.

Виробник цієї партії курятини CEDROB S.A.№PL 14023901 WE постачав товари до окремих держав – членів ЄС, і в тому числі до України – ТОВ «ВІРТУС ТРЕЙД» (проспект Гагаріна,112/13, м.Дніпро, Дніпропетровська область) та ТОВ «ВІК ЛОГІСТІК» (вул.Святотроїцька, 73/1, офіс 215, м.Черкаси, Черкаська область).

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області попереджає операторів ринку, які використовують у виробництві або здійснюють обіг такої продукції, про необхідність вилучити її з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати компетентний орган.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео