Віра Олександрович

Корейською вакциною на Тернопільщині щепитимуть насамперед літніх людей

Ярмоленко

Вакциною AstraZeneca-SKBio на Тернопільщині від завтра, 28 квітня, щепитимуть людей віком 65+. Про це сьогодні, 27 числа, повідомила начальниця обласного департаменту охорони здоров'я Ольга Ярмоленко.

Нагадаємо, за інформацією на сторінці Тернопільської обласної державної адміністрації, наша область у неділю отримала 13 тис. 700 доз вакцини AstraZeneca корейського виробництва. Щеплення нею проводитимуть у спеціальних пунктах вакцинації. Мобільні бригади цього разу не залучатимуть.

– На Тернопіллі зареєстровані 57 пунктів вакцинації, – уточнює Ольга Ярмоленко. – Зауважу, у Міністерстві охорони здоров'я хочуть тестувати можливості нашої системи, що проводить вакцинацію. Щодня на кожному пункті вакцинації виконуватимуть по 30 щеплень препаратом AstraZeneca-SKBio.

Цю вакцину Україна отримала від глобальної ініціативи COVAX. Частину отриманої партії препарату залишать для другого щеплення громадян, яких імунізували в період із 24 лютого вакциною AstraZeneca/CoviShield. Списки осіб, які підлягають ревакцинації, незабаром складуть. Адже всю отриману вакцину планують використати до кінця травня. Що цікаво, у Великодні свята процес вакцинації, очевидно, призупинять.

– Ми повинні скористатися можливістю вакцинуватися, адже вакцини не вистачає в усьому світі. Ми їх отримали, то маємо скористатися шансом! – наголошує Ольга Ярмоленко. – До цього варто ставитися надзвичайно відповідально. Адже кожна доза препарату може врятувати комусь життя. Не секрет: простіше отримати антитіла від вакцинації, ніж внаслідок перенесеної хвороби.

До речі, вакцина AstraZeneca-SKBio – аналог AstraZeneca/CoviShield. Йдеться про один препарат, розроблений Оксфордським університетом у співпраці з британсько-шведською компанією AstraZeneca. Усі вакцини цієї лінії, незалежно від країни виробника, це – один і той же продукт, адже він вироблений за однією технологією і є взаємозамінним.

Довідка. Від початку вакцинальної кампанії на Тернопільщині імунізували 19 тис. 799 осіб, причому 17 тис. 998 із них отримали CoviShield (AstraZeneca, виготовлена індійським Інститутом сироваток крові), 631 – CoronaVak (китайська вакцина), 1170 – Pfizer (вакцина від глобальної ініціативи COVAX, усі наявні дози вже використали).

Фото зі сторінки Тернопільської обласної державної адміністрації у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео