Корисні поради тернополянам: як ефективно займатися спортом в домашніх умовах

пл

Якщо дотепер ви вагалися чи зможете повернути себе в форму займаючись дома, то зовсім скоро зможете без вагань заявляти про користь домашніх тренувань. І плюс в тому, що вправи можна виконувати у зручний для вас час.

Спершу необхідно себе мотивувати. Для цього є сім ефективних способів

Багатьом напевно знайома ситуація, коли прийнято рішення зайнятися спортом з наступного понеділка, і навіть готова сумка з формою і кросівками, але раптово з'являється безліч невідкладних справ.

Щоб так не виходило, необхідна сильна мотивація і сила волі. Для початку потрібно зрозуміти, навіщо вам спорт: щоб схуднути, поліпшити самопочуття, а може, хочеться змін в житті? Розглянемо сім найефективніших способів мотивації для фізичного навантаження.

Знайдіть однодумців, або тих, хто контролюватиме вас і не дасть зірватися

У вашому оточенні точно є люди, які люблять спорт і підтримають вас у спортивному починанні. Це може бути краща подруга, кохана людина або колеги. Чому б не вирушати на вечірню пробіжку разом або, наприклад, ходити до тренажерного залу – так і веселіше, і є кому спостерігати за вашими результатами, а в разі необхідності підтримати, якщо раптом почнуть опускатися руки.

Купіть собі нову спортивну форму

Вам точно захочеться не тільки її надіти, а й випробувати в справі. У новому одязі завжди приємніше займатися і впевненіше почуватиметеся. При виборі враховуйте варіант навантаження і вид спорту, яким плануєте зайнятися – вам повинно бути максимально комфортно, і форма не повинна сковувати рухів.

Ведіть фітнес щоденник

Ніщо так не мотивує, як власні фото до і після початку тренувань. У дзеркалі ви бачите себе кожен день, і може здаватися, що результату немає. А ось фотографії не збрешуть. Крім того, варто вести щоденник ваги і параметрів фігури – нерідко зайві кілограми можуть довго триматися в організмі, але якщо обсяг талії або стегон скорочується, то результат очевидний.

Крім того, після вправ тіло набрякає і іноді навіть вага може збільшуватися. Але не хвилюйтеся, адже вже скоро ви побачите очікуваний результат (ваша вага не завжди показник, оскільки м’язова вага важча, а ніж жир).

Беріть приклад з інших

Якщо у них вийшло, вийде і у вас – все реально, якщо цього прагнути. Для початку, підпишіться на фітнес-блогерів, адже їхні спортивні і засмаглі тіла не залишать нікого байдужим.

Також можна шукати історії успіху звичайних людей, які в один прекрасний момент взялися за себе і перетворилися.

Шукайте приклад і натхненника

Спілкуйтеся з людьми, які надихають вас. А тих, хто не вірить у ваші можливості, – уникайте. Не дайте нікому поселити в вас сумніви. Надихайтеся і боріться з власними недоліками, адже перемога над собою – найприємніша.

Поставте собі чітку мету

А також не забудьте позначте її в часі. Якщо ви хочете пробігти свої перші п'ять кілометрів або схуднути на п'ять кілограмів, обов'язково встановіть часові рамки. Відзначте дату в календарі і йдіть до мети. Важливо ставити досяжні цілі, інакше їх втілення може розтягнутися на невизначений термін.

Мисліть позитивно

Як би банально це не звучало, але саме настрій є ключовим у питанні занять спортом. Хваліть себе за старання і нагороджуйте, але не забороненими солодощами, а улюбленими книгами, поїздкою за місто або іншим задоволенням.

Простий комплекс з п'яти вправ, який потрібно повторити по два кола, щоб привести м'язи в тонус.

  • Біг на місці упродовж 1 хвилини.
  • Віджимання з колін. Лягаємо на підлогу, руки ставимо трохи ширше ширини плечей. Впираємося колінами в підлогу. Піднімаємо корпус і випрямляє руки. Робимо глибокий вдих і починаємо поступово, без ривків опускатися вниз. Опускаємося до моменту, коли груди не виявиться в парі сантиметрів від підлоги. Можна затриматися в цьому положенні на 1-2 секунди, потім повільно робимо видих і піднімаємося вгору. Повторіть вправу 20 разів.
  • Скручування на прес. Лежачи на спині, зігніть ноги під кутом 90 градусів. Заведіть руки за голову і розведіть лікті в сторони. Залишаючи нерухомою нижню і середню частину спини, вдихніть, на видиху підведіть верх спини до тазу. Рух є округлення спини, а не відрив спини від статі і підведення її до колін. Зафіксуйте на 1-2 секунди, утримуючи скорочення. Поверніться у вихідне положення. Повторіть вправу 20 разів.
  • Сідничний місток. Лежачи на спині, зігніть ноги під кутом 90 градусів, ступні поставте жорстко в підлогу, руки вздовж корпусу. Стискаючи сідниці, підніміть стегна, поки не випрямити корпус. У верхній точці зафіксуйте на 1-2 секунди, ще сильніше стисніть сідниці, і поверніться вниз. Повторіть вправу 20 разів.
  • Планка. Руки ставимо під плечима. Піднімаємо корпус на витягнутих руках. Тіло витягуємо в рівну лінію від верхівки до п'ят. М'язи преса напружені. Фіксуємо тіло в такому положенні. Намагаємося довести час до 1 хвилини. Після тренування не забудьте зробити мінімальну розтяжку.
  • Планака в русі. Систематично піднімаємо ноги та руки. Робимо активні махи, тримаючи рівно планку.
Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео