Ростислав Фук

«Кожен крок може стати останнім»: рятувальники просять не виходити на лід

Міцним вважається лід, якщо його товщина не менше 12 см для однієї людини

На водоймах Тернопільщини склалась вкрай небезпечна ситуація. У зв’язку з плюсовою температурою льодовий покрив втратив міцність, став тонким та ламким. Виходити на лід зараз небезпечно для життя. Тож зимова риболовля або ігри на льоду можуть мати небезпечні наслідки, повідомляють у пресслужбі ДСНС Тернопільської області.

Міцним вважається лід, якщо його товщина не менше 12 см (для однієї людини) і він має синій чи зелений відтінок. Якщо ви все ж ступили на лід і на ньому з’явилися тріщини – в жодному разі не продовжуйте свій рух. Відходьте повільно, не відриваючи ступні від льоду. Не вживайте спиртних напоїв перед виходом на лід. Якщо ви провалилися під кригу, широко розкиньте руки по краях і так утримуйтеся, щоб не зануритися з головою під воду. Намагайтеся не обламувати крайку льоду, без різких рухів вибирайтеся на лід, наповзаючи грудьми, і по черзі витягаючи на поверхню ноги. Вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть в той бік, звідки ви прийшли, адже там міцність льоду вже перевірена.

Якщо провалився під лід хтось інший, найперше необхідно викликати рятувальників за номером «101». Доки вони їдуть, спробуйте допомогти самі. Візьміть довгу палицю, дошку або мотузку. Широко розкинувши руки, підповзіть до ополонки. За 3-4 метри до потерпілого протягніть йому палку або мотузку. Витягнувши потерпілого, повзком переберіться на берег та викличте «швидку» за номером «103».

Головне управління ДСНС України у Тернопільській області закликає громадян, для запобігання нещасних випадків проявити здоровий глузд та утриматись від виходів на кригу, оскільки кожен крок по ній може стати останнім, – йдеться повідомленні.

Читайте також: Жителів Тернопільщини попереджають про погіршення погоди

Фото Терену

Вибір читачів за тиждень

Відео