Орест Сарматський

Краєзнавець розповів історію про давню фігуру серед поля на Тернопільщині (фото)

Заставка007 (Copy)

Цікаву історію про фігуру на Тарасовецькому роздоріжжі розповів краєзнавець із Збаража Руслан Підставка.

- Практично, кожного дня, по дорозі на роботу, доводиться проїжджати поряд з придорожньою фігурою, яка розташована в долинці нижче залізничного переїзду між Глубічком Малим і Тарасівкою.

Вона не так давно була відновлена силами колишньої Базаринської сільської ради, обгороджена і впорядкована. На мармуровій таблиці з фронтального боку фігури напис: “Хрест встановлено в 2013 р. за сприяння жителя села Базаринці Коцюруби Василя Володимировича. На цьому місці знаходилась фігура — оберіг села Тарасівка, на полях Войтка Токара, біля якої загинув в 1944 році житель села Чорний Ліс Комендат Ярослав, член ОУН, вояк УПА, псевдо “Оса”, - пише Руслан Підставка.

За його словами, фігура на тому місці позначена ще на австрійській топокарті 1880 р., тому станом перед І-ю світовою війною (1909-1912 рр.) вона вже однозначно була. Щодо Ярослава Комендата, то “Книга пам’яті Збаразького району. Реабілітовані історією”, (Тернопіль, 2006) подає про нього наступну інформацію: “Комендат Ярослав Юрійович — “Оса”, 1926 р., с. Чорний Ліс, освіта початкова. Брат Євгенії Довгань. Член ОУН, вояк УПА з 1944 р. Загинув 1946 р., натрапивши на засідку в с. Тарасівка. Місце поховання невідоме.” Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео