Орест Сарматський

Літаки з Євросоюзу вільно літатимуть у небі над Україною

Верховна Рада ратифікувала Угоди між Україною, Європейським Союзом і його державами-членами про спільний авіаційний простір.

Як повідомляє Укрінформ, проєкт закону підтримало 311 народних депутатів.

Мета документу - виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності Угоди між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом і його державами-членами, з іншої сторони, про спільний авіаційний простір.

- Очікується, що ця угода посилить конкуренцію на ринку повітряних перевезень, вплине на зниження цін на квитки та підвищить рівень якості обслуговування пасажирів, - розповіла голова комітету з питань інтеграції України з ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Угода передбачає поступове створення спільного авіаційного простору між сторонами, який ґрунтується, зокрема, на ідентичних правилах у сфері безпеки польотів, авіаційної безпеки, організації повітряного руху, захисту прав споживачів, систем комп’ютерного бронювання, а також на ідентичних правилах стосовно соціальних аспектів.

Документ встановлює обов’язкові правила, технічні вимоги, адміністративні процедури, базові експлуатаційні стандарти та імплементаційні норми, що застосовуються між Україною, Європейським Союзом і його державами-членами.

Зазначений спільний авіаційний простір функціонуватиме на засадах вільного доступу до ринку авіаперевезень та на рівних умовах конкуренції.

Угода про Спільний авіаційний простір — це «авіаційний безвіз» одночасно для українських та європейських авіаперевізників. Україна отримає такі самі можливості, правила й стандарти в галузі авіаперевезень, як і в держав-членів Євросоюзу.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео