Олена Чепіль

Магістранти одного з вишів Тернополя пізнавали релігійне життя мусульман у Туреччині (фото)

Stambul_5

З 16 по 23 жовтня магістранти-релігієзнавці проходили виробничу практику у Стамбулі, яка передбачена Меморандумом про співпрацю між Тернопільським національним педагогічним університетом імені Володимира Гнатюка та Стамбульським фондом науки та культури.

Stambul_2
Stambul_2

- Магістрантам було прочитано цикл лекцій з основ ісламу, історії та культури Туреччини. Цікавими та пізнавальними були лекції директора Самбульського фонду Саїда Юдже, заступника з міжнародних питань професора Ільхама Міраджа, які наголошували, що метою ісламу є плекання в серцях людей любові до Бога та один до одного, поваги до прав інших людей, милосердя та моральності. Професор Сафа Мурсат ознайомив нас з богословськими працями Саїда Нурсі, теоретичні праці якого та тлумачення Корану визнаються в країнах ісламського світу та перекладені багатьма мовами, – пишуть на офіційній сторінці ТНПУ.

Гості Туреччини взяли участь в урочистостях з нагоди 30-ліття інтронізації Вселенського Патріарха Варфоломія. Також відбулась зустріч з Генеральним консулом Олександром Гаманом, консулом Максимом Вдовиченком та українською громадою Стамбула.

Stambul_14
Stambul_14

Важливою частиною виробничої практики стало й пізнання релігійного життя мусульман. Магістранти завітали до багатьох мечетей, серед яких, Баязід, Блакитна, Сулейманіє-Джамі, Ібрагіма Паші, Шехзаде, Міхрімах-султан.

19 жовтня тернополяни відвідали унікальну книгозбірню Баязід, в якій зберігається 1500 рукописів та 29 тисяч друкованих раритетів. Також для присутніх імам мечеті Баязід продемонстрував п’ять варіантів читання Корану.

Stambul
Stambul

- Чудовим доповненням нашої практики стали екскурсії, завдяки яким краще пізнали історію та культуру Туреччини, зокрема палацу султанів Османської імперії Топкапе, який вразив своєю розкішшю та красою. Незабутнє враження справила подорож Босфорською протокою. Дякуємо завідувачці кафедри всесвітньої історії та релігієзнавства, доктору історичних наук, професорці Бистрицькій Еллі Володимирівні та кандидатці історичних наук, доценту Костюк Лесі Володимирівні за чудову організовану та змістовну виробничу практику, – йдеться в дописі.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео