Віра Олександрович

Біда: майже 15 млн грн не вистачає, щоб забезпечити ліками хворих тернополян (фото, відео)

Левчук

Відразу кілька питань, що стосувалися сфери охорони здоров’я міста ухвалили депутати на сесії Тернопільської міської ради 22 лютого.

Доповідав із них начальник відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Ростислав Левчук. Щоправда, його навіть говорити з трибуни не довелося. Депутати всі рішення прийняли без обговорення і дискусій.

Депутати1
Депутати1

Першим пунктом було Звернення щодо виділення додаткових коштів державної субвенції на забезпечення інсулінами, медикаментами і виробами медичного призначення жителів Тернополя. Направити цей документ із вимогою про виділення додаткових коштів державної субвенції закладам охорони здоров’я вирішили у Кабінет Міністрів України і Міністерство охорони здоров’я України. Із цим погодилися 34 депутати.

[embed]https://youtu.be/rsGUVOPw_sY[/embed]

Цитуємо документ: «У Тернополі склалася напружена ситуація із забезпеченням медикаментами, медичним харчуванням і виробами медичного призначення хворих на цукровий діабет та орфанні захворювання.

Найбільш критичною є ситуація із забезпеченням інсуліном хворих на цукровий діабет. Із державного бюджету у 2019 році на забезпечення інсуліном виділили 4 063,7 тис. грн, у той час, як у 2018-му, з урахуванням залишків 2017 р. використали 11 862,9 тис. грн. У зв’язку зі зростанням цін на інсулін повна потреба у коштах становить 15 945,2 тис. грн. Тобто для забезпечення інсуліном хворих на цукровий діабет додатково необхідно 11 881,5 тис .грн…

Складною є ситуація із забезпеченням медикаментами і специфічним дієтичним харчуванням хворих на бульозний епідерміоліз, ювенільний ревматоідний артрит, муковісцедоз у дітей та фенилкетонурію для дітей старше 3-х років і дорослих. Потреба в коштах для забезпечення цих хворих медикаментами, які не виділяють з держбюджету, а також специфічним дієтичним харчуванням на 2019 рік складає 2 860 тис. грн. Із міського бюджету на вказані цілі виділили 962 тис. грн. Додаткова потреба - 1 890 тис. грн.

Не менш критичною є ситуація із забезпеченням інвалідів і дітей-інвалідів технічними засобами, а саме: тест-смужками, калоприймачами і підгузками… Із міського бюджету на 2019 рік виділили на придбання тест-смужок для дітей – 200 тис. грн, при потребі 400 тис. грн, на калоприймачі і підгузки – 360 тис. грн. при потребі 1 320 тис. грн… Тернопільська міська рада просить розглянути можливість виділення додаткової субвенцію на забезпечення медикаментами, медичним харчуванням і виробами медичного призначення хворих на цукровий діабет та орфанні захворювання на суму 14 млн 731,5 тис. грн».

Депутати2
Депутати2

Окрім того, депутати розглянули питання «Про надання в позичку (безоплатне користування) нежитлових приміщень комунального некомерційного підприємства «Міська комунальна лікарня №3» - 31 «за».

   Адреса Назва об’єкта Корисна площа прим-я, будівлі (у кв. м)
Волинська, 40 Нежитлові приміщення 368,88/79,73
с. Малашівці, вул. Центральна, 21а Нежитлове приміщення      69,0
Федьковича, 14 Нежитлові приміщення (гаражі) 94,0/42,2/51,8

Також обранці тернополян погодилися надати в безоплатне користування нежитлові приміщень комунального некомерційного підприємства «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги» і Комунального некомерційного підприємства «Тернопільська комунальна міська лікарня №2» комунальній установі Тернопільської обласної ради «Тернопільське обласне патологоанатомічне бюро» - 34 «за».

Назва установи Адреса  об’єкта Заг. площа приміщення (у кв. м)
КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги» вул. Шпитальна, 2, І поверх 64,2
КНП «Тернопільська комунальна міська лікарня №2» вул. Р. Купчинського, 14, І поверх 235,0

Після цього депутати продовжили термін дії договору позички (безоплатного користування) приміщень комунального некомерційного підприємства «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» - 34 «за». Йшлося про нежитлове приміщення на вул. Федьковича, 16 (115,5 кв. м).

Депутати3
Депутати3

Не викликало сумнівів у політиків і питання «Про продовження терміну дії договору позички (безоплатного користування) приміщень комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» – 34 «за». Йшлося про нежитлове приміщення на вул. Купчинського, 14 (1537,7 кв. м).

Нагадаємо, на сесії загалом розглянули 286 питань. Про те, що відбувалося на засіданні 22 лютого, читайте також ТУТ, ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео