Ростислав Фук

Масована атака по об’єктах інфраструктури України: на сусідній Хмельниччині є загиблі (оновлено)

У міністерстві енергетики заявили, що ворог здійснив наймасштабнішу атаку на енергетику України за останній час

Вранці 22 березня російські війська завдали комбінованого удару по українських містах. Вибухи пролунали у Харкові, Дніпрі, Кривому Розі, Запоріжжі, Кропивницькому та на Хмельниччині, повідомляється про влучання по об’єктах інфраструктури на Львівщині та в Івано-Франківській області. В низці регіонів є загиблі і поранені, спостерігаються проблеми з водо- та електропостачанням. Через атаку окупована Запорізька атомна електростанція втратила підключення до однієї з ліній живлення, пише Суспільне

Унаслідок обстрілу Хмельниччини 22 березня є загиблі й травмовані.  Станом на 10:16 двоє людей загинули та п’ятеро поранені. Під час повітряної тривоги, яка розпочалась о 1:01 і завершилась о 7:00, жителі області чули два вибухи. Про це повідомили у пресслужбі Хмельницької міської ради.

Жахливий ранок. Маємо пошкодження обʼєктів інфраструктури. Пошкодження житлових будинків. Є загиблі і постраждалі серед цивільних. Деталі згодом", — йдеться в повідомленні.

Також, як повідомив голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький, під час повітряної тривоги безпілотник окупантів влучив в обʼєкт енергетичної інфраструктури на Стрийщині. Почалася пожежа. Зараз її гасять вогнеборці. Станом на цю годину інформації про постраждалих не надходило.

В Івано-Франківській області під час атаки зафіксували влучання по обʼєкту критичної інфраструктури, там є пошкодження, повідомила керівниця ОВА Світлана Онищук. Попередньо, постраждала одна людина.

За повідомленням голови Вінницької ОВА Сергія Борзова, внаслідок застосування гібридної тактики безпілотників та крилатих ракет в області є влучання в об’єкт критичної інфраструктури.

У Харкові та області повітряна тривога була оголошена з 03:53. Станом на 4:49 в місті було чути близько 15 вибухів, повідомив міський голова Ігор Терехов. За його даними, РФ цілить по енергетичній інфраструктурі. Є пожежі на місцях деяких влучань.

Жителі міста повідомили про проблеми з електро- й водопостачанням та опаленням після серії вибухів. Харків фактично повністю залишився без світла, повідомив Олег Синєгубов о 05:08. За його словами, РФ завдала понад 15 ударів по обʼєктах енергетики.

У Запоріжжі перший вибух пролунав близько четвертої ранку. О 5:21 очільник ЗОВА Іван Федоров повідомив, що російські війська завдали вісім ударів по регіону.

Уражено обʼєкти інфраструктури, пошкоджень зазнали цивільні будинки. Інформацію щодо загиблих та травмованих уточнюємо, — написав він.

О 6:04 на Запоріжжі пролунала ще одна серія вибухів. Іван Федоров заявив, що загалом РФ завдала 12 ракетних ударів, унаслідок атаки є поранені.

Секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв повідомив, що інформація щодо стану поранених людей уточнюється. Попередньо, зруйновані приватні два будинки. Ще сім будинків пошкоджені.

В НАЕК «Енергоатом» заявили, що внаслідок російських обстрілів тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція втратила підключення до однієї з ліній живлення. Зазначається, що наразі ЗАЕС під'єднала лише до однієї лінії енергопередачі «Запорізька ТЕС — Феросплавна» з напругою 330 кВ. Живлення з лінією «Запорізька АЕС — Дніпровська» напругою 750 кВ втрачено.

Станом на 10:53 відновлено роботу зовнішньої повітряної лінії ПЛ-750кВ «Дніпровська», яка була пошкоджена сьогодні вранці під час масованого ракетного обстрілу рф.

Наразі тимчасово окуповану Запорізьку АЕС із об’єднаною енергосистемою України знову зʼєднують дві лінії електропередачі: «Запорізька ТЕС — Феросплавна» напругою 330 кВ та «Дніпровська», завдяки яким забезпечується живлення власних потреб станції.

Вибухи було чути й в Кропивницькому о 5:21. О 05:18 у Повітряних силах повідомляли про рух крилатої ракети у напрямку Канатового. Про таку ж ракету у напрямку області через Запоріжжя — о 05:00.

О 06:12 у телеграм-каналі Знам'янського РЕМ Кіровоградської області повідомили про аварійне відключення електропостачання у селі Богданівка орієнтовно до восьмої години. Також — у частині селища Знам'янка, селі Суботці та частині міста Знам'янка. За інформацією кореспондентів Суспільного, немає електрики й у низці мікрорайонів Кропивницького.

У Кривому Розі на Дніпропетровщині вибухи пролунали близько 5:05. О 5:14 вибухи було чутно і в Дніпрі. Повітряна тривога в області була оголошена о 00:56.

В окремих районах Дніпра є перебої з електропостачанням, повідомляють місцеві жителі. Також після вибухів спостерігається знижений тиск води.

Кореспонденти Суспільного повідомили, що у Кривому Розі також наявні проблеми з електрикою. Олександр Вілкул заявив про влучання в об’єкти критичної інфраструктури.

Як заявив міністр енергетики Герман Галущенко, вночі та вранці 22 березня росія здійснила наймасштабнішу атаку на українську енергетику за останній час. Є влучання та пошкодження енергооб’єктів в різних областях.

Він зазначив, що росіяни прагнули не просто пошкодити, а спробувати знову, як і минулого року, спричинити масштабний збій в роботі енергосистеми України.

Також за процесуального керівництва Одеської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни.

За даними слідства, вночі 22 березня збройні сили рф вкотре атакували Одещину ударними безпілотними літальними апаратами.

Внаслідок ворожої атаки пошкоджено об’єкти енергетичної інфраструктури.

Огляд триває, на місцях подій працюють прокурори, слідчі та експерти, які фіксують черговий злочин рф.

Читайте також: На Тернопільщині уламок ворожих об’єктів упав на територію приватного домогосподарства

Уночі ворог атакував Київ понад 30 ракетами: є потерпілі та руйнування 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео