Віра Олександрович

Медикам, які допомагатимуть хворим на коронавірус, у Тернополі платитимуть премії (фото)

Снимок2

Тернопільським медикам, які безпосередньо допомагатимуть хворим на коронавірус, платитимуть премії. Хіба що Кабмін розробить інший механізм оплати їхньої праці. 

Так вирішили депутати у Тернополі. Нагадаємо, позачергова 48-ма сесія міської ради відбулася сьогодні, 17 березня. На порядку денному було кілька питань (докладно про всі читайте на «Терені» згодом – прим.).

Насамперед на сесії йшлося про посилення заходів для боротьби із поширенням коронавірусу. Зауважимо, в умовах карантину у місті від 17 березня дозволили працювати лише продуктовим магазинам і тим закладам, які торгують засобами гігієни, а також аптекам. Що цікаво, останнім хочуть дозволити цілодобовий графік.

Депутати врешті погодилися 33-ма голосами «за» впровадити на території громади жорсткі карантинні заходи, вказані у рішенні оперативного штабу щодо недопущення занесення і поширення на території Тернопільської міської територіальної громади (МТГ) коронавірусної інфекції (текст рішення ТУТ).

Снимок1
Снимок1

Окрім того, депутати виділити кошти на медичні потреби – внесли зміни у бюджет-2020. Доповідала фінансовий заступник мера Вікторія Остапчук. Зокрема, йшлося про закупівлю ще 20-ти апаратів штучної вентиляції легень. Адже зараз у міських медзакладах є лише 4 таких апарати. До того ж, обговорювали політики і оплату праці медиків у цей складний період. Наразі вирішили лікарям і персоналу, які допомагатимуть хворим на коронавірус, платити премії.

- Оплату праці ми можемо здійснювати лише за тарифною сіткою, залежно від годин навантаження, - пояснює міський голова Сергій Надал. – Поки що ми можемо говорити тільки про виплату премій із міської казни. Хоча чітко врегульованого механізму на рівні держави таких дій ще немає. Якщо Кабмін ухвалить подібні рішення, ми їх виконуватимемо.

Надал
Надал

До слова, на засіданні визнали, що припинити роботу всіх ринків міста не вдалося.

- Складність із ринками в тому, що там часто торгують люди з інших населених пунктів, - каже Сергій Надал. – І щоб ще не було такого, що вони приїжджають і починають своїм товаром торгувати у крамницях.

Працюватимуть поки що 2 ринки: Тернопільський міський і ринковий комплекс «ВІП Маркет», розташований на вул. Шептицького. Адже вони облаштовані системою вентиляції, водопостачання і водовідведення. Однак на ринках дозволили продаж лише із продуктових рядів.

Також свою роботу у місті продовжують комунальні служби, швидка і рятувальна служби. Через це вирішили поки що не забороняти рух автобусів, але тільки регулярних рейсів. Адже у багатьох комунальних підприємствах та інших службах працюють жителі інших населених пунктів. Їм, звісно ж, треба якось добиратися на роботу. «Випадковим» автобусам заїзд на автовокзали міста заборонять.

- Ми ухвалимо документ, який передали зі штабу, а всі наші пропозиції оформимо окремим протокольним дорученням, - додає мер. – У ньому вкажемо і про листи до керівників аптек щодо ліків і засобів захисту, і до Держлікслужби, що повинна все контролювати. Окрім того, дозволимо виконавчому комітету на час карантину, у міжсесійний період, ухвалювати рішення, яких вимагатимуть на державному рівні. Це для того, аби знову всіх депутатів не запрошувати до зали.

Довідка. У разі підозри на коронавірусну інфекцію, тернополянам варто звертатися «гарячу лінію» оперативного штабу – 098-441-59-81.

Фото з трансляції сесії на сайті

Вибір читачів за тиждень

Відео