Віра Олександрович

Мер Тернополя: «Як тільки виявлять порушення, підприємці на ринках припинять свою роботу» (фото, відео)

Під мерією1

Ятки із непродовольчою продукцією на ринках Тернополя зможуть торгувати вже від суботи, 16 травня. Проте у випадку виявлення порушень чи у разі підйому рівня захворюваності на COVID-2019 підприємці будуть змушені згорнути свою діяльність.

Саме таким є рішення Штабу із подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 14 травня. Участь у терміновому засіданні брали представники мерії, контролюючих органів і медики. Що цікаво, ініціативу про відкриття промислових ринків не підтримали лише правоохоронці.

Штаб1
Штаб1

Отже, 16 травня у Тернополі зможуть відчинити ліцензовані ринки, які мають статус торговельних комплексів і пропонують промислову продукцію. Але функціонувати такі торговиці зможуть лише у тому випадку, якщо виконають і безумовно дотримуватимуться всіх вимог, які Кабінет Міністрів виклав у своїй постанові щодо магазинів із промисловою продукцією. Нагадаємо, продовольчі торговиці у нашому місті відкрили 13 травня. Відповідальність за здоров’я працівників і покупців цілком лягла на плечі підприємців – власників торговельних точок. Така ж норма розповсюджується на інші ринки.

– Як тільки виявлять порушення, підприємці припинять свою роботу. Як тільки станеться спалах коронавірусу, підприємці припинять свою роботу, – констатує міський голова Сергій Надал. – Вони зобов’язані виконувати всі вимоги, що стосуються торгівлі непродовольчими товарами у крамницях: маски, щитки, обмеження кількості покупців, дотримання дистанції тощо.

Основний контроль на ринках здійснюватимуть фахівці міського управління Держпродспоживслужби. У цьому запевнив начальник цієї структури Іван Гавришків. 

– Усі підприємці, які хочуть вести торгівлю, повинні мати рішення про державну реєстрацію, – уточнює він. – Пояснюю це для того, аби надалі, коли ми будемо здійснювати обходи крамниць і ринків, у підприємців не виникало питань, чому їх закривають. Наголошую, потрібно підготувати усі документи, які потрібні за законом.

Зауважимо, безгрошів’я і заборона на роботу вивела працівників тернопільських ринків на масовий протест вчора, 13 травня. Метою акції, за словами протестувальників, було добитися відкриття промислових і змішаних ринків у місті. Однак вирішити цю проблему – непросто. Через це у мерії розпочали перемовини. Тривали вони до сьогодні, 14 травня. Аби дізнатися результат переговорів, під міську раду знову прийшли кілька десятків підприємців.

Під мерією2
Під мерією2

У мерії торговців відразу запевнили, що складність їхньої ситуації розуміють. Саме тому вже підготували звернення до прем’єр-міністра із проханням зняти обмеження щодо діяльності непродовольчих ринків. Свій крок назустріч бізнесу на засіданні Штабу із подолання надзвичайної ситуації пояснили тим, що прямої заборони на роботу промислових ринків в останній постанові Уряду – немає. Ба більше, там є дозвіл на скупчення людей до 8-ми осіб. Єдині, хто на такі поступки не пішов, – начальник міського відділу поліції Сергій Осадца і очільник обласного управління патрульної поліції Богдан Шевчук.

Осадца
Осадца

– Ми спільно працювали упродовж двох днів, – розповідає Сергій Осадца. – Розуміємо стан людей, тому не штрафували нікого, хто приходив під міську раду, а лише вели роз’яснювальну роботу. Проте поліція є органом державної влади, а тому ми керуємося Конституцією, законами та постановами Кабміну. Останні зміни, внесені урядовцями, не передбачають роботи непродовольчих ринків, тому підтримати рішення Штабу ми не можемо. 

До речі, медики не були настільки категоричними. Заступник директора обласного лабораторного центру Володимир Паничев і начальник міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Василь Даньчак наполягали лише на суворому дотриманні підприємцями на ринку санітарних і протиепідемічних норм. 

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео